Författare: Claes-Göran Wetterholm
Förlag: Ekerlids
Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 320
Utgiven: 2008
Genre: Historia, Faktabok
Finns att köpa på: Adlibris, Bokus, CDON
Beskrivning: Claes-Göran Wetterholm, författare och etnolog, är en av de främsta auktoriteterna i världen om Titanic. I den nya boken Sagoskeppet. Titanics myter. Titanics människor, berättar han om människor ombord, människor som hade med händelsen att göra och de myter som skapats kring förlisningen för snart 100 år sedan.
Att vi idag mer berättar om det vi önskar skulle ha hänt än det som egentligen skedde, är en av grundtankarna i boken. Att en orkester spelade Närmare Gud till dig strax innan fartyget sjönk är en mycket bra historia, men den stämmer inte. Och hur var det egentligen med allt tal om att kvinnor och barn räddades, medan de flesta männen omkom? Hur stämmer detta med statistiken som visar att nästan lika många män som kvinnor räddades?
Titanic är idag inte bara sanning och myt, hon har kommit att bli en symbol för väldigt mycket, för triumf och tragedi, för teknikens fåfänga försök att besegra naturen, för kärlek och sorg. Själva fartyget har blivit en farkost för många idéer och tankar och som sådan har hon blivit en av de starkaste symbolerna i det moderna västerlandet, samtidigt som hon är en av de få, stora mytiska berättelserna som det förra århundradet frambringade.
Mina tankar: När James Camerons film Titanic hade premiär för första gången 1997, var jag 14 år och blev precis som alla andra tonårstjejer kär i både filmen och Leonardo DiCaprio. När jag sedan sett filmen 3 gånger på bio och otaliga gånger på VHS, så växte ett annat intresse fram, nämligen intresset för historien bakom filmen. Jag var väldigt fascinerad av James Camerons stora intresse för Titanic och att han hade skapat en film där han lagt ner massor av tid på att göra skeppet så likt originalet så möjligt, återskapat fler kända personer som var läskigt lika originalpersonerna som var ombord på Titanic, återskapat själva olyckan på ett ganska realistiskt sätt och han var väldigt påläst kring alla myter runt katastrofen som han vävde in snyggt i sin film. Så därför började även jag läsa på om historien bakom - blev alldeles trollbunden och började plöja igenom böcker, hemsidor, dokumentärer och besökte utställningar för att lära mig mer. För det är verkligen en väldigt intressant historisk händelse som speglar den tidens klassskillnader, människans storhetsvansinne, spännande och tragiska människoöden och myter som lever kvar även idag. Claes-Göran Wetterholm har skrivit flera böcker i ämnet och är kolossalt påläst i ämnet, vilket märks tydligt i hans böcker. En faktabok är väl egentligen ingenting de flesta läser från pärm till pärm och i ett svep, men med denna boken gjorde jag just det. Nu är jag ju ganska intresserad av ämnet, men jag vill ändå påstå att Claes-Göran skriver på ett sätt som gör att de flesta blir intresserade. Andra böcker i ämnen levererar mest ren fakta, men i denna är det mycket fokus på myter och berättelserna runt olyckan, som gör att det är lätt att ta till sig och stundtaös känns det som är läsa vilken spännande roman som helst! Är man intresserad av att läsa mer om Titanic, så är detta är suverän bok att börja med!
Den verkar jättebra! Vet du vart man kan få rabatt som student? Kram :)
SvaraRaderaDen är väldigt bra :) Nja, tror Adlibris i alla fall har någon form av studentrabatt.
Radera