tisdag 4 juli 2017

The Selection 1 Ceremonin - Kiera Cass

Originaltitel: The Selection
Författare: Keira Cass
Översättning: Carina Jansson
Förlag: B Wahlströms
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 297
Utgiven: 2017
Serie: The Selection, del 1 av 5
Genre: Fantasy, Kärlek/Romantik, Ungdom/Unga vuxna, Utländsk skönlitteratur.
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: För trettiofem tjejer är The Selection deras livs chans, en möjlighet att fly det liv och den kast de är födda i och istället leva i lyx och rikedom. De ska få bo i det kungliga slottet, tävla om att vinna prins Maxons hjärta och om att bli Illéas nästa drottning.
America Singer har aldrig drömt om den typen av liv och hon vill absolut inte vara en del av en kungafamilj som förtrycker sina undersåtar. Men kanske är saker inte riktigt vad de ser ut att vara kanske har America och prins Maxon mer gemensamt än vad hon vågat drömma om?

Mina tankar: Jag hittade den här boken av en slump på en sådan där köp 4 böcker, betala för 3 kampanj nyligen. Visste ingenting om varken författaren eller boken sedan tidigare, vilket gjorde att jag inte hade några som helst förväntningar när jag slog upp boken härom kvällen. Ett dygn senare var boken utläs och jag visste inte riktigt hur det gått till. Jag fastnade i boken redan från start och sedan läste jag så mycket jag bara kunde till den var slut!

Handlingen i boken kan beskrivas som en sorts lyxig variant av programmet The Bachelor. Ni vet programmet där en kille ska dejta en massa tjejer under en period, för att sedan välja den han vill gifta sig med. Men här utspelar sig kärlekstävlingen på ett kungligt slott i ett dystopiskt Amerika. Efter flera världskrig är samhället uppbyggt i olika kaster, där de högsta kasterna lever i lyx, medan de lägre kasterna lever i ordentlig fattigdom. Jag tyckte först att det kändes som en lite tokig idé att blanda dessa två handlingar, men historien fungerar faktiskt och den är både underhållande och intressant på samma gång. Det är svårt att inte bli förtjust i huvudkaraktären America. Hon är genuint omtänksam och vågar vara sig själv i en värld där allt lätt blir ytligt. Hon kommer från en helt annan sorts värld än den som prisen lever i. Hennes familj har alltid fått kämpa för varje krona och sedan vänds hennes värld upp och ner när hon plötsligt blir uttagen till tävlingen och iklädd vackra klänningar och överöst med lyx. Såklart finns ett litet kärlekstriangeldrama också med i handlingen för att krydda till historien ytterligare. 

Så vad tyckte jag om boken då? Vissa delar av berättelsen är lite förutsägbar och kärlekshistorien är gullig och lite väl klyschig kanske. Men jag kan inte hjälpa det, jag tyckte om den här boken! Den var lättsmällt, underhållande, intressant och jag log medan jag läste den. Sen har jag alltid gillat The Bachelor, så det kanske också spelar in. Men gillar ni kärleksromaner, tycker jag absolut ni ska läsa denna! Jag har precis börjat läsa andra boken i serien som heter The Selection 2. Eliten

1 kommentar: