fredag 16 augusti 2013

Godnatt Mister Tom - Michelle Magorian

Boktitel: Godnatt Mister Tom
Originaltitel: Goodnight, Mr Tom
Författare: Michelle Magorian
Översättning: Meta Ottosson
Förlag: Rabén & Sjögren
Bandtyp: Kartonnage
Antal sidor: 375
Utgiven: 2009
Genre: Ungdom/Unga vuxna, Klassiker
Finns att köpa på: AdlibrisBokus

Handling: Under andra världskriget evakueras Willie Beech från London till engelska landsbygden. Han hamnar hos Tom Oakley, en gammal enstöring, i byn Little Weirwold.
Hos Mister Tom möter Willie för första gången i sitt liv vänlighet. Han får äta sig mätt, han får kläder - och han får sova i en egen säng. Han möter snälla människor och får nya vänner. Men det lyckliga livet avbryts när hans mamma plötsligt hämtar hem honom. Dagar och veckor går utan att Mister Tom får något livstecken från Willie. Har någonting hänt honom? Till slut ger sig Mister Tom i väg till London för att söka efter Willie.

Mina tankar: Första upplagan av denna boken gavs ut redan 1981 och har sedan dess blivit en riktig klassiker - vilket inte är så konstigt, då detta är en viktig bok på många sätt. I grund och botten är det en barn och ungdomsbok, men då jag missade denna under min uppväxt, läste jag den först i vuxen ålder. Det fungerade lika bra - den fungerat faktiskt för alla åldrar! Historien griper verkligen tag i en, nästan från första början - man slits mellan förtvivlan, ilska, glädje och frustration om vart annat. Jag tror ingen läser denna utan att bli berörd och kan ta lärdom av av historien på ett eller annat sätt - en underbar men sorglig bok! Så har du inte läst den, tycker jag absolut ni ska göra det! 1 kommentar:

  1. Min mellanstadielärare läste den här för oss i femman eller sexan. Älskade den! Har läst om den efteråt (och läst den själv för en klass) och tycker fortfarande om den, men kan tycka att det är väldigt mycket som Willie blir väldigt bra på...

    SvaraRadera