fredag 28 december 2012

Hungerspelen Trilogin - Suzanne Collins

Boktitel: Hungerspelen Trilogin som innehåller böckerna Hungerspelen, Fatta Eld och Revolt.
Orginaltitel: The Hunger Games, Catching Fire, Mockingjay
Författare: Suzanne Collins
Översättning: Lena Jonsson, Emma Jonsson Sandström.
Förlag: Bonnier Carlsen
Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 950
Utgiven: 2012
Serie: Hungerspelen, The Hunger Games
Genre: Science Fiction, Dystopi, Ungdom/Unga vuxna, Utländsk skönlittertur
Finns att köpa på: AdlibrisCDONBokus


Handling - Hungerspelen: Varje år direktsänds Hungerspelen som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt väljs två ungdomar mellan tolv och arton ut att delta. De lottas fram, och skickas omedelbart till huvudstaden där de ska stajlas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer. De måste se till att vinna folkets gunst för att få sponsorer. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Men bara den som överlever får åka hem!
Katniss Everdeen är fjorton år. Hon älskar sin lillasyster Prim över allt annat, och försöker skydda henne från allt hemskt i distrikt tolv, men mot Hungerspelen har hon inget skydd. Det namn som dras i lottningen i distrikt tolv är Primrose Everdeen, och Katniss ser ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen...

Handling - Fatta Eld: Katniss trodde att en vinst i Hungerspelen var lika med framgång, lycka och berömmelse, men istället skulle det bara leda till fruktan och att hon blev ökänd. Huvudstaden är inte nöjd med henne. Hennes prestationer på arenan har gjutit mod i rebellstyrkorna - och i takt med att upproret växer sig starkare, ökar också riskerna för Katniss och de hon älskar - inklusive de två killar som slåss om hennes gunst. Varje val hon gör får ödesdigra konsekvenser. Och det är då huvudstaden blottar sin slutgiltiga fälla...

Handling - Revolt: Rebellerna har gjort uppror. Katniss är räddad. Distrikt 12 ligger i ruiner. Peeta är kvar i huvudstadens våld. Finns verkligen distrikt 13? Kommer Katniss och Peeta att återförenas eller tar huvudstaden Peeta från henne. Var är hennes mamma och lillasyster? Och vilka andra från distrikt 12 har undkommit?

Mina tankar: Jag läste dessa tre böckerna när jag var höggravid, hade ordentlig foglossning och kunde inte göra annat än att ligga hemma på soffan och läsa böcker. Och när jag väl börjat läsa, då kunde jag inte sluta - i en vecka gjorde jag inget annat än att läsa, läsa och läsa. Var totalt uppslukad av historien. Jag hade sett en trailer för filmen Hungerspelen som snart skulle ha premiär på bio, tyckte historien var intressant och tänkte att jag måste läsa böckerna innan jag ser filmen - vilket jag gjorde helt rätt i, då boken är mycket bättre än filmen! Så gillar ni filmen, så kommer ni älskar böckerna!

Jag var som sagt helt uppslukad av historien redan från första sidorna och måste säga att både den första (Hungerspelen) och den andra boken (Fatta Eld) är alldeles lysande - det var nästa omöjligt att lägga ifrån sig dem en enda sekund. Mycket eftersom detta är något helt nytt, inte likt något annat jag läst, historien är absolut inte förutsägbart på något sätt, de är bra skrivna och är spännande från start till slut! Dessutom gick det inte riktigt att släppa historien efteråt då den ger upphov till mycket eftertanke och det gör att detta inte känns som en bok i mängden som man snabbt glömmer bort, utan något man minns och något man läser om!

Den tredje boken (Revolt) i denna trilogin är tyvärr inte är lika bra som de två andra. Den känns nästan lite snabbt och slarvigt ihopskriven, historien är inte alls lika imponerande som i de andra två, men känns trots allt en godkänd uppföljare som knyter ihop historien. Den måste läsas om man älskar den två andra!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar