fredag 7 juli 2017

Sekten på Dimön och Sekten som återuppstod - Mariette Lindstein

 Boktitel: Sekten på Dimön
Författare: Mariette Lindstein
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 592
Utgiven: 2017
Serie: Viaterra, del 1 av 3
Genre: Svensk skönlitteratur, Thriller.
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: På en dimmig och vindpinad ö utanför Bohusläns kust har en New Age-rörelse slagit sig ner. Den karismatiske ledaren Franz Oswald har utvecklat en lära, ViaTerra, som sägs återställa kroppens naturliga balans. Sofia Bauman har precis avslutat sina universitetsstudier och dras till ViaTerra. Men när sommaren ger vika och höstdimman driver in över ön börjar Sofia undra om hon blivit indragen i en sekt.Boktitel: Sekten som återuppstod
Författare: Mariette Lindstein
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 408
Utgiven: 2017
Serie: Viaterra, del 2 av 3
Genre: Svensk skönlitteratur, Thriller.
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Sofia Bauman försöker skapa sig ett nytt liv efter att ha levt i sekten ViaTerras våld. Vägen tillbaka blir svårare än hon trott. Hon möts av fördomar och plågas av mardrömmar. Sektledaren Franz Oswald väntar på rättegång, men han är varken orolig eller ångerfull. Med hjälp av sin advokat börjar han väva ett inflytelserikt kontaktnät som sträcker sig långt utanför fängelsets väggar. Hans mål? Att hämnas...Mina tankar: Att läsa om sekter och andra liknade sällskap har länge väckt min nyfikenhet. Börjar man skrapa lite på ytan så väcks oerhört många frågor - Vilka sorters människor går med i en sekt? Varför går man med? Hur lyckas man "hjärntvätta" människor på detta sättet? Och vad händer om man försöker hoppa av? Jag tycker också det är fascinerade och samtidigt skrämmande att läsa om ledarna till den här sortens sällskap. Personer som med sin oerhörda charm, utstrålning och talets gåva lyckas övertyga och manipulera andra människor till nästan vad som helst.

Mariette Lindstein som är författaren bakom dessa böcker, har själv varit med i Scientologerna i över 25 år. Hon har jobbat på alla nivåer inom deras organisation på deras högkvarteret i Los Angeles. Hon var med fram tills 2004, då hon flydde därifrån. Böckerna hon skriver är fiktiva, men bygger på hennes upplevelser från dessa år. Och det är just den känslan som inte lämnar mig när jag läser böckerna - att författaren faktiskt vet mycket väl hur det är att vara med i denna typen av sällskap. Berättelsen, miljön och karaktärerna är påhittade men det går inte att missa den speciella känslan i böckerna som detta ger. Miljöbeskrivningarna av Dimön (ön där sekten i böckerna har sitt högkvarter) är riktigt bra och beskrivande och hjälper till att förstärka den obehagliga stämningen runt sekten. Jag gillar att böckerna handlar om en väldigt vanlig tjej. Författaren vill visa att det är alla sorters människor som kan hamna i den här situationen.

När jag läst klart den första boken Sekten på Dimön för några månader sedan, kände jag mig ganska klar. Jag tyckte att den första boken varit väldigt fängslande, men samtidigt obehaglig och jag ville inte riktigt läsa vidare. Men detta är inte en bok som man glömmer i första taget. Jag kunde inte riktigt sluta tänka på den och därför bestämde jag mig nyligen för att läsa även den andra boken i serien, Sekten som återuppstod. Var lite rädd att jag skulle bli besviken, men även den andra boken håller väldigt hög klass och nu ser jag faktiskt även fram emot att läsa den tredje och sista delen i denna serien som heter Sektens barn. För att sammanfattade det, så är detta två väldigt läsvärda böcker. Har ni inte läst den, så har ni verkligen missat något! Kan också rekommendera Clas Svahns bok om Sekter och Hemliga sällskap i Sverige och Världen om ni är mer nyfikna på ämnet! 


2 kommentarer:

  1. Tack snälla Anna för en sådan detaljerad och fin recension. Jag hoppas att du kommer att gilla Sektens barn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera