onsdag 19 december 2012

Flickan från ingenstans - Justin Cronin


Boktitel: Flickan från ingenstans
Orginaltitel: The Passage
Författare: Justin Cronin
Översättning: Jimmy Hofsö
Förlag: Nordstedts
Serie: Passagetriologin, bok 1 av 3
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 918
Utgiven: 2012
Genre: Skräck, Science Fiction, Utländsk skönlitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisCDONBokus

Handling: Det otänkbara inträffar: Ett topphemligt amerikanskt militärexperiment går fel och ett livsfarligt virus sprider sig ohämmat. Katastrofen är ett faktum och snart har världen för alltid förändrats. Allt som återstår för de chockade överlevarna är en kamp för tillvaron som präglas av rädsla för mörkret, för döden och för ett öde värre än så.
I detta undantagstillstånd söker två personer efter en säker plats där de kan gömma sig. Det är FBI-agenten Brad Wolgast och den föräldralösa sexåringen Amy Harper Bellafonte, som lyckades rymma från militärbasen strax innan det fruktansvärda hände. Wolgast är fast besluten att skydda Amy. Men för Amy är detta bara början på en mycket längre resa, en resa över tid och rymt, mot tiden och platsen där hon måste avsluta det som aldrig borde ha påbörjats.

Mina tankar: När denna boken kom ut förra året läste jag en recension som beskrev denna boken som "En bok man bara måste läsa", sedan dess har jag läst väldigt varierande recensioner, men jag har hela tiden haft ögonen på den. Väntade tills den släpptes i pocket innan jag äntligen la en beställning och väntade med spänning på att den skulle komma hem i brevlådan. Kan lova er att jag blev lagom förvånad när jag öppnade paketet från Adlibris, då jag helt missat att denna pocketboken hade hela 918! sidor. En rejäl kloss med andra ord! Eftersom jag precis blivit mamma vid denna tidpunkt, kändes det som den skulle ta evigheter att läsa, men redan efter ett par sidor var jag fast och sidorna rullade trots allt på i en ganska bra fart. Jag läste och läste på alla små stunder jag fick över - sittande på toaletten, när jag åt, då lillan sov, sittande bredvid bebisgymmet på golvet och på kvällarna när min man var hemma. 

Trots att jag snabbt fastnade i boken, så var den också lite rörig - mycket olika karaktärer, i olika tider och situationer och många trådar som hängde löst, gjorde att det emellanåt var svårt att hålla koll på allt och alla. Kan ju dels bero på att jag oftast bara läste några få sidor i taget när jag fick tid över, men tror faktiskt andra skulle hålla med mig. Fanns delar av boken då jag hade svårt att lägga den ifrån mig, men det fanns också avsnitt som var lite väl långsamma och inte alls lika fängslande. Men allt som allt var boken spännande, underhållande och lite annorlunda - jag gillade verkligen den och ser fram emot att andra delen (The Twelve) kommer på svenska. 2 kommentarer:

  1. Har hört talas om boken och känner mig verkligen sugen på att läsa den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör du helt rätt i :) Annorlunda och bra bok!

      Radera