torsdag 20 december 2012

Jag är Zlatan Ibrahimovic


Författare: Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz
Förlag: Albert Bonniers förlag
Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 432
Utgiven: 2011
Genre: Självbiografi/Biografi
Finns att köpa på: AdlibrisCDONBokus

Handling: "Varför kom hon inte? Tyckte hon inte om mig längre? Det gick en minut, två, tre, tio minuter, och till slut pallade jag inte längre. Det var värsta förnedringen. Hon har säkert blåst mig, tänkte jag. Vem skulle vilja ha en date med mig? Och så drog jag därifrån. Jag skiter väl i henne, typ. Jag ska ändå bli fotbollstjärna. Men alltså, det var dummaste grejen. Tjejens buss hade bara varit lite försenad. Det var chaffisen som velat ta en cigg eller nåt, och hon kom dit precis efteråt och blev lika ledsen som jag. "

Jag är Zlatan Ibrahimovic ger han en helt ny och skakande bild av uppväxten i Rosengård. Med sina egna ord berättar han om papporna från den fina sidan av stan som försöker få honom utslängd från Malmö FF. Han berättar om kampen och striderna i Ajax, om köpet till Juventus, succén i Italien och spelskandalen som höll på att förstöra hans karriär. Han berättar om Inter och segrarna, om Mourinho, målen och de stora stjärnorna. Han berättar om Helena, barnen och om livet bakom strålkastarljuset. För första gången avslöjar han precis vad som hände med Pep Guardiola i Barcelona.
I Zlatans egen självbiografi får vi det rafflande spelet bakom klubbytena. Vi får en insyn i den absoluta toppfotbollen vi aldrig fått förut. För första gången får vi hela sanningen om Zlatan Ibrahimovic.

Mina tankar: Jag är egentligen inte så förtjust i biografier och memoarer längre. Förr läste jag mycket sådana böcker, men någonstans på vägen har jag tröttnat och just nu läser jag helst böcker som är ganska långt ifrån min egen verklighet och älskar att slänga mig in i världar som jag inte redan vet något om. Men det där med vilken sorts böcker och ur vilken genre jag helst läser går ju lite upp och ner mest hela tiden, så det ändras säkert snart igen!? Och detta är ju trots allt Zlatans självbiografi, Zlatan, hela Sveriges nationalhjälte - den bara måste man ha läst! Dessutom är han ju från Malmö, staden jag är uppväxt och bor i, så ännu en anledning att jag var tvungen att läsa den.
Jag var lite orolig vad jag skulle tycka om boken då jag har absolut inget fotbollsintresse. Märkligt att jag väljer att läsa denna boken då kanske ni tänker, men precis som jag skrev innan, så är det ju ZLATANS bok och den måste man ha läst!

I alla fall så i första delen av boken får man följa Zlatans uppväxt på Rosengård och då handlar det egentligen inte så mycket om fotboll utan om honom som person, hans familj och vänner. Den biten var väldigt intressant - där får man se en helt ny sida av Zlatan, inte bara den som man läst om i kvällstidningarna. Plötsligt fick jag en helt ny förståelse för hans hårda, kaxiga sida och såg ett helt annat djup. 

Ju längre boken fortskriver ju mer fotboll blir det ju såklart, men den är fortfarande ganska intressant - speciellt de bitar av boken där man får läsa om alla bytena mellan olika proffsklubbar. Det enda jag visste om detta sedan tidigare var alla skrikiga rubriker från kvällstidningarna och här i boken fick man en helt annan inblick vad som egentligen låg bakom allt det där. Men sen mer i slutet av boken blev det lite för mycket fotboll och upprepningar för min del och den biten av boken skummade jag faktiskt bara igenom. Gillade dock fotona från hans liv i slutet av boken.  Med ett större fotbollsintresse så tycker man säkert boken är toppen, men jag kan tyvärr inte ge den mer än ett okej.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar