fredag 21 december 2012

Nora Roberts trilogi om Harpers handelsträdgård


Boktitel: Blå Dahlia
Originaltitel: Blue Dahlie
Författare: Nora Roberts
Översättning: Tove Janson Borglund
Förlag: Bonnier Pocket
Serie: Harpers handelsträdgård/ In The Garden Bok 1 av 3
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 359
Utgiven: 2009
Genre: Utländsk Skönlitteratur, Romantik/Kärlek
Finns att köpa på: AdlibrisCDONBokus

HandlingTillsammans med sina två små livliga söner flyttar den unga änkan Stella tillbaka till sina barndomstrakter i södra USA. Här har hon fått både bostad och jobb på det anrika Harper Handelsträdgård. Hon avskräcks varken av huset eller av dess ägarinna; den stentuffa Roz Harper. I närheten bor också den oborstade men snygge landskapsarkitekten Logan Kitridge. Snart inleder Stella och Logan en het romans. Men det finns någon som inte är glad åt deras kärlek? Ett kvinnligt andeväsen stör ofta Stellas nattsömn. Kan det vara någon som tidigare bott på Harpers Handelsträdgård? Vad har hon för ett förflutet som inte lämnar henne någon ro? 

Boktitlel:  Svart Ros
Originaltitel: Black Rose
Författare: Nora Roberts
Översättning: Tove Janson Borglund
Förlag: Bonnier Pocket
Serie: Harpers handelsträdgård/ In The Garden Bok 2 av 3
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 343
Utgiven: 2010
Genre: Utländsk Skönlitteratur, Romantik/Kärlek
Finns att köpa på: AdlibrisCDONBokus

Handling: Det har alltid bott någon från släkten Harper på lantgodset som nu ägs av Rosalind. Och lika länge som någon kan komma ihåg har ett andeväsen rört sig i dess salar?
Rosalind "Roz" Harper är en självständig kvinna med privat förmögenhet som tror att kärleken är något hon lämnat bakom sig. Vid 47-års ålder är hon änka med tre vuxna söner. På det stora lantgodset har hon byggt upp en framgångsrik handelsträdgård. Men handelsträdgården är mer än en lyckad framgångssaga, den är också en symbol för oberoende och förhoppningar som hon delar med två andra kvinnor som jobbar på godset - sina två tvillingsjälar; nygifta Stella och nyblivna mamman Hayley. För att få klarhet i sin släkts förflutna och det andeväsen som fortsätter att störa alla nattetid så kontaktar Roz en släktforskare. Samtidigt som gåtan avslöjas kring släkten Harper överraskas Roz av något hon helt tagit avstånd från i livet. Hon kommer åter igen drabbas av kärleken och nu kommer hon inte att tillåta något att stoppa henne. Uppslukad av stormande känslor är hon helt säker på att hon vill få en andra chans igen.

Boktitel: Röd Lilja
Originaltitel: Red Lily
Författare: Nora Roberts
Översättning: Tove Janson Borglund
Förlag: Bonnier Pocket
Serie: Harpers handelsträdgård/ In The Garden Bok 3 av 3
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 322
Utgiven: 2011
Genre: Utländsk Skönlitteratur, Romantik/Kärlek
Finns att köpa på: AdlibrisCDONBokus

Handling: Hayley tänker inte riskera allt hon älskar. Hon älskar sin lilla dotter Lily, sitt jobb på Harpers Handelsträdgård och sina nära väninnor Roz och Stella. Hon älskar också sin speciella vänskap med Harper, Roz äldsta son. Hon tänker inte riskera allt det här för en förälskelse. Men det finns något mycket värre som kommer att störa Hayley. Den osaliga kvinnliga ande som hemsökt godset sedan slutet på 1890-talet beter sig alltmer opålitligt och våldsamt. Och hon har bestämt sig för att tränga in i Hayleys sinne för att få som hon vill. Kommer de tre kvinnorna någonsin få sinnesro på gården? I tredje delen Röd lilja avslutar Nora Roberts trädgårdstrilogi med ett härligt tempo och mycket romantik. 

Mina tankar: Nora Roberts har i några år varit min pausförfattare eller min trygga författare. Vad menar jag då med det? Jo, då jag läser mycket och ofta slänger mig mellan olika författare och genrer, vilket innebär att det hela tiden blir nya intryck, handlingar och karaktärer att sätta sig in i, då är det väldigt skönt att slå upp en Nora Roberts bok mellan varven. För då vet jag vad jag får - böckerna är ofta uppbyggda på samma sätt, de är lättlästa, har lagom mycket detaljbeskrivningar så man snabbt får en bild av bokens miljöer, de är spännande och man fastnar snabbt i historien. Såklart kan detta förutsägbara vara lite tråkigt ibland vilket gör att man ofta bara läser en eller två av hennes böcker efter varandra. Men sen när jag läst en rad andra böcker, så återkommer jag alltid - därav kallar jag henne min pausförfattare.

Nora Roberts skriver oftast två sorters böcker - antingen kriminalromaner där huvudpersonen är den som utsätts för brottet, men det finns alltid en kärlekshistoria med i bilden också. Eller så är det mer en ren kärleksroman med lite övernaturliga inslag och många av dem kommer som en trilogi. Böckernas huvudperson är alltid en kvinna med skinn på näsan som vet vad hon vill. 

Dessa böcker tillhör den sista kategorin och här får man följa tre olika kvinnor som alla har huvudrollen i vars en av böckerna, därav får man lite olika vinklar på historien. Tycker helt klart de är läsvärda om man gillar denna genren och vill ha böcker som inte kräver så mycket av dig som läsare. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar