måndag 11 februari 2013

Femtio nyanser av frihet - E L James

Boktitel: Femtio nyanser av frihet
Originaltitel: Fifty shades freed
Författare: E L James
Översättning: Milla Emrén
Förlag: Norstedts
Bandtyp: Danskt band
Antal sidor: 604
Utgiven: 2013
Serie: Femtio nyanser - bok 3 av 3 / Fifty shades trilogy
Genre: Erotisk skönlitteratur, Romantik/Kärlek, Utländsk skönlitteratur
Finns att köpa på: Adlibris, BokusCDON

Handling: När den unga litteraturstudenten Anastasia Steele träffade den drivne företagaren Christian Grey föll hon handlöst, och de inledde ett passionerat förhållande. Ana blev både chockad och skrämd av hans sexuella preferenser och komplicerade historia - deras relation är en ständig kamp mellan begär, svartsjuka och villkorslös kärlek.
Nu har de allt: passion, närhet, rikedom och en värld full av möjligheter. Men Ana vet att det inte kommer att bli lätt att älska Christian - hon måste på något sätt lära sig att dela Christians livsstil utan att förlora sig själv. Samtidigt måste Christian kämpa med sitt kontrollbehov och ta itu med problemen i sitt förflutna.
Just när det verkar som om de tillsammans lyckats överbrygga alla hinder tycks ödet utsätta Ana för det hon fruktat allra mest?


Mina tankar: Jag har haft lite blandade känslor inför den två första böckerna i denna serien - tyckt de varit hyfsat bra och haft en nöjsam handling - samtidigt som jag tyckt att de stundtals varit tjatiga och smått långdragna. I början tyckte jag att det var lite fängslande med alla sexscener, men efter ett tag blev det enformigt och jag blev mest frustrerad när handlingen aldrig gick framåt. Den andra boken leverande dock lite mer handling än den första. 

Nu när jag även läst den tredje boken i denna serien, måste jag faktiskt säga att jag tycker böckerna är lite väl överskattade - de är på det hela taget inte överdrivet bra, men helt okej! Tycker dock handlingen kunde tryckts ihop i max två böcker och inte dragits ut i tre. För i den här tredje boken fick jag verkligen förmå mig att fortsätta läsa - då den första halvan av boken mest är seg och långtråkig. I andra halvan händer det dock långt om länge lite som för handlingen framåt. Men jag måste säga att jag redan då var trött och irriterad på karaktärerna, deras relation och deras kärlekshistoria. Fortsatte läsa mest för att jag ville ha svar och inte för att jag tyckte det var en lysande bok. Tyckte faktiskt att det mest läsvärda i boken var det sista kapitlet där man får ta del av lite av Christians barndom och hans tankar när han och Ana träffades för första gången. 

Har man läst de två första böckerna i serien tycker jag även att man ska läsa denna för att knyta ihop historien, men var beredd på att den periodvis är relativt långsam. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar