onsdag 6 februari 2013

19 minuter - Jodie Picoult

Boktitel: 19 minuter
Originaltitel: Nineteen minutes
Författare: Jodie Picoult
Översättning: Anna Sandberg
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 514
Utgiven: 2009
Genre: Utländsk skönlitteratur, Samtidslitteratur
Finns att köpa på: Adlibris

Handling: Sterling, New Hampshire, är en sömnig småstad där ingenting händer - tills ett blodigt våldsdåd tvingar dess invånare att vakna upp till en ny verklighet. Den sjuttonårige high school-eleven Peter Houghton skjuter ihjäl en lärare och nio av sina skolkamrater. I tragedins efterdyningar måste inte bara rättvisa skipas, många tvingas också skärskåda sin egen roll i det som hänt.

Mina tankar: De flesta förknippar nog Jodie Picoult med boken (eller filmatiseringen av boken med Cameron Diaz från 2009) Allt för min syster (My sister´s keeper). 

Den boken var den allra första jag läste av denna författaren och blev genast väldigt imponerad av hennes sätt att bygga upp en bra historia och framför allt vända och vrida på viktiga frågor. Man tror när man börjar läsa hennes böcker att man vet sin åsikt om just det ämnet hon berör, men efter att ha läst boken kan man plötsligt se det det hela med nya ögon, då man fått ta del av många olika vinklar av en och samma historia.

Just så är denna boken också - man är alldeles säker på när man börjar läsa att man vet vem "de goda och de onda" är i denna tragiska historien om en skolskjutning - det känns ju ganska självklart när man läser vad den ska handla om. När man sen börjar läsa får man följa både pojken som utför dådet, de som blir drabbade på olika sätt och anhöriga till båda parter - detta både innan, under tiden och efter dådet. Plötsligt slängs alla de där rollerna som man var så säker på tidigare och alla ens förutfattade meningar om i ett enda virrvarr.  Det låter kanske rörigt och förvirrande, men konstigt nog blir det inte det. Författaren är väldigt skicklig på att bygga upp historien och karaktärerna på ett sådant sätt som gör att man hänger med i svängarna trots allt detta.

Boken är en riktigt spännande och griper tag redan från första början, samtidigt som den är väldigt hjärtslitande och sorglig. Det är en viktig historia, som lika gärna kunde röra sig om en verklig berättelse - så gillar man bara att läsa böcker som bygger på verkliga händelser, så tror jag även ni kommer tycka om denna. Historien väcker mycket tankar och är svår att släppa även efteråt. Riktigt, riktigt bra bok - läs den! Och har ni inte läst Allt för min syster, så passa på att göra det också!


1 kommentar:

  1. Jag gillar verkligen Jodie Picoult och precis som du säger så får hon mig att ifrågasätta mina egna känslor och åsikter, att allt inte är svart eller vitt lyckas hon verkligen att fånga.

    SvaraRadera