tisdag 7 maj 2013

Cirkeln - Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren

Boktitel: Cirkeln
Författare: Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren
Förlag: Pocketförlaget
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 515
Utgiven: 2012
Serie: Engelsfors-trilogin, bok 1 av 3
Genre: Fantasy, Ungdom/Unga Vuxna, Svensk skönlitteratur
Finns att köpa på: Adlibris, Bokus, CDON

Handling: Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen. 
Sex tjejer har just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt - förutom att en uråldrig ondska jagar dem. En natt då månen färgats mystiskt röd förs alla sex till den nedlagda folkparken. De vet inte hur de har kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva.
De får veta att de är häxor. De Utvalda, som nämns i en uråldrig profetia. Plötsligt är gymnasiet på liv och död - bokstavligt talat. De måste lära sig samarbeta trots sina olikheter, och kontrollera de magiska krafter som vaknat till liv inom dem. Tiden håller på att rinna ut. De måste hitta och besegra ondskan som jagar dem, innan ondskan hittar dem.

Mina tankar: Jag hade hört mycket bra om böckerna i Engelsfors-trilogin, men hade ändå fått för mig att de skulle vara för barnsliga för mig att läsa. Men när jag hittade den andra boken i trologin, Eld till ett bra pris på bokrean, så kunde jag inte låta bli att skicka efter både den och första delen och börja läsa! Målgruppen för böckerna är väldigt uppenbart ungdommar i gymnasieålder och inte någon som mig som gick ut gymnasiet för över 10 år sedan! Handlingen består av lika mycket magi och fantasy, som av alla de tankar och problem som snurrar i en tonårings huvud. Men trots det så fastnade jag redan efter några sidor och fortsatte att läsa och läsa... och plötsligt hade jag plöjt igenom alla 515 sidor!

För att vara en fantasybok tycker jag inte boken är så bra egentligen - där finns så mycket annat bra att läsa i den genren - men som ungdomsbok tyckte jag den var desto bättre! Kunde känna igen mig själv som tonåring i alla de tankar, problem och situationer som bokens sex olika karaktärer speglar och den lilla magiska touchen gjorde bara handlingen intressantare! Som tonåring hade jag älskat denna boken och gett den ett högre betyg, men som lite äldre får jag säga att den är läsvärd och sänka betyget något! Men bok nummer två ligger på och väntar bredvid sängen, så den ska mitt "tonårsjag" snart också få lov att sätta tänderna i!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar