lördag 28 september 2013

Larma, släcka, rädda i Rosengädda! - Emma Hamberg

Boktitel: Larma, släcka, rädda i Rosengädda!
Författare: Emma Hamberg
Förlag: Piratförlaget
Bandtyp: Inbunden, E-bok
Antal sidor: 415
Utgiven: 2013
Serie: Rosengädda, bok 2 av 3 
Genre: Svensk skönlitteratur, Samtidslitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Tessan och hennes get Bella har flyttat in i Rosengäddas förfallna stationshus. Tapeterna flagar och murbruket förfaller men hoppet om att förvandla förfallet till en mysig bykrog brinner starkare än allt annat. Samtidigt som hon spacklar och målar provlagar hon vinångande vilsvinsgrytor.

Brandmannen Jonny sitter ensam i sin enorma tv-soffa med ett par 3D-glasögon på näsan, tittar på en dokumentär om delfiner och gråter. När han inte klarade årets fys-test så försvann snabbt det gamla livet. Nu får han istället på egen hand sköta pappersjobb på Rosengäddas lilla jourstation.
Rafael kliver av tåget i Rosengädda med sina fladdrande svarta Armanikläder. Elegant som få och med en doft av hemligheter, dekadens och äventyr flyttar han in i det stora godset Smörkulla.

Mina tankar: Efter att jag läst boken Rosengädda nästa! för någon månad sedan, har jag inte riktigt kunnat släppa tankarna på att sätta tänderna i fortsättning och läsa vidare om Tessan och hennes äventyr i Rosengädda. Tack vare ett recensionsexemplar från Piratförlaget fick jag läst fortsättningen snabbare än jag först tänkt, tack för det!

Precis som föregående bok är detta en helt fantastiskt härlig bok som man läser med ett leende på läpparna. Tessan och hennes get är fortfarande några av huvudpersonerna, men nu får man även stifta bekantskap med flera andra charmiga personligheter, som brandinspektören Jonny, den mystiske Rafael, Tessan ex-kille Flatan och flera andra av Rosengäddas invånare. 

Emma Hamberg skriver på ett väldigt speciellt sätt som gör att man sitter klistrad från första sidan och hennes sätt att måla upp sina karaktärer för läsaren, är alldeles enastående - karaktärer som känns så otroligt levande och är både knasiga och vanliga på en och samma gång! Samtidigt som historien bjuder på en stor portion humor, så har den även ett djup och många bra budskap inbakade i berättelsen! Dessutom blir man otroligt sugen på att äta och laga god mat när man läser den, vilket inte är helt fel för en matintresserad som jag! Jag gillade verkligen den första boken, men fortsättningen bara älskar jag! Vill ha mer, mer och ännu mer av Emma Hamberg!
2 kommentarer:

  1. Åh, det verkar ju lovande! Den här boken ligger i min att-läsa-hög och jag ska snart ta tag i den. Jag var inte jätteförtjust i första boken, men jag är ändå nyfiken på "Larma, släcka, rädda i Rosengädda" eftersom den utspelar sig ett stenkast från där jag bor. Då kan man ju bara inte låta bli att läsa den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ahhh, då kan jag förstå att du är nyfiken på den :)

      Radera