onsdag 25 september 2013

Partholonserien - P C Cast

Boktitel: Den Utvalda
Originaltitel: Divine by Mistake
Författare: P C Cast
Översättning: Linda Silverblad
Förlag: Harlequin
Bandtyp: Häftad
Antal sidor: 448
Utgiven: 2006
Serie: En Partholon-roman, bok 1
Genre: Fantasy, Romantik/Kärlek, Utländsk skönlitteratur 
Finns att köpa på: Finns att köpa som e-bok på Bokus

Handling: Den enda spänning high school-läraren Shannon Parker förväntar sig på sommarsemestern är lite shopping. Men så kör hon rakt in i ett oväder - och vaknar upp i en annan värld ... Partholon är inte som något hon tidigare upplevt och dess folk behandlar henne som om hon vore ... en gudinna. Snart visar det sig emellertid att gudinnerollen medför vissa skyldigheter - bland annat att skydda landet och befolkningen från blodsugande angripare. 
Medan de ljusskygga varelserna lägger under sig landsdel efter landsdel ställs Shannon inför sitt livs svåraste utmaning. För hur besegrar man ondskan i dess renaste form?

Boktitel: Den Mytomspunna
Originaltitel: Divine by Choice
Författare: P C Cast
Översättning: Lena Käller
Förlag: Harlequin
Bandtyp: Häftad
Antal sidor: 400
Utgiven: 2006
Serie: En Partholon-roman, bok 2
Genre: Fantasy, Romantik/Kärlek, Utländsk skönlitteratur
Finns att köpa på: Finns att köpa som e-bok på Bokus

Handling: Shannon Parker har slagit sig till ro med tillvaron i Partholon och nästan glömt bort sitt tidigare liv. Men så sänker sig ondskan än en gång över landet ... Någon - eller något - har väckt den, och när Shannon tvingas återvända till Oklahoma börjar hon ana vem som ligger bakom det hela. Hon måste nu försöka hitta ett sätt att ta sig tillbaka till det liv hon ryckts bort ifrån, men det visar sig vara lättare sagt än gjort. Dessutom har de mörka krafterna följt henne från Partholon, och det blir snart uppenbart att varken hon eller dem hon älskar är säkra. Shannon måste stoppa ondskan - även om det betyder att hon riskerar sitt eget liv ...


Boktitel: Den Förutbestämda
Originaltitel: Divine by Blood
Författare: P C Cast
Översättning: Victoria Eriksson
Förlag: Harlequin
Bandtyp: Häftad
Antal sidor: 432
Utgiven: 2007
Serie: En Partholon-roman, bok 3
Genre: Fantasy, Romantik/Kärlek, Utländsk skönlitteratur
Finns att köpa på: Finns att köpa som e-bok på Bokus

Handling: Hon blev till i en lögn och föddes in i mörkret då hennes mamma sålde sin själ - och sin dotters - till ondskan. Efter den starten tillbringade hon de efterföljande arton åren som en helt vanlig tjej på en gård i Oklahoma. 
Men när hon upptäcker sanningen om mammans avtal med mörkrets gud får ilskan en alldeles egen kraft. Den tar henne till Partholon, fast i stället för att välkomnas som en av de utvalda känner hon sig utfryst. I sin desperata önskan att tillhöra Partholon konfronterar hon makter hon varken förstår eller kan kontrollera. Och snart kryper mörkret närmare ...

Mina tankar: P C Cast har blivit mest känd för fantasy/ungdomsbokserien House of Night som hon skriver tillsammans med sin dotter Kristin Cast. Jag har själv läst igenom en hel hög av böckerna i den serien, trots att jag inte är helt säker på om jag gillade dem egentligen eller bara fortsatte läsa för att jag hade svårt att sluta när jag väl var igång...?

Men innan jag läste House of Night-böckerna hade jag läst dessa tre böcker som P C Cast skrivit på egen hand. De handlar om läraren Shannon som en dag dras in i en parallell värld där hon förväntas vara gudinna. Jag tror det finns några böcker både före och efter de här tre som utspelar sig i samma värld, men har inte riktigt blivit klok på hur de alla hänger ihop - men de här tre hör ihop i alla fall!
När jag började läsa första boken, reagerade jag till en början på det lite enkla, barnsliga och överdrivet "ungdomliga" språket som används i boken. Upplevde att författaren överansträngt sig för att vara "ung" i sitt språk, vilket bara kändes fel och malplacerat, jag började undra lite vad det var för böcker jag fått tag i egentligen? Men det blev bättre (eller så vande jag mig kanske?) och plötsligt insåg jag att var fast i den lite knasiga, spännande och bitvis roliga handlingen. Den två först böckerna i serien - Den Utvalda och Den Mytomspunna tyckte jag var läsvärda, medan den tredje boken Den Förutbestämda kunde jag varit utan och kändes mest onödig. Böckerna är inte världsklass - långt ifrån det bästa jag läst, men de är lättsamma och kan ge några timmar trevlig läsunderhållning!


3 kommentarer:

  1. Lättsam underhållning är ju inte att förakta ;-) Låter som några sköna böcker där, blir till att lägga på minnet.

    SvaraRadera
  2. har letat efter dessa i evigheter men hittar inthttps://annasbokhorna.blogspot.com/logout?d=https://www.blogger.com/logout-redirect.g?blogID%3D2003531570528074018%26postID%3D8195036944159159915e dem att köpa

    SvaraRadera