fredag 18 oktober 2013

Bokbloggsjerka 18 – 21 oktober

jerka11I veckans bokbloggsjerka ställer Annika frågan:  Finns det några författare som du tycker sticker ut (eller som du beundrar mer än andra) när det gäller deras sätt att skriva?

Oj, var min första tanke - den listan kan bli lååång! Men var var tvungen att bara välja ut några stycken!

Henrik Larsson är en av de författarna som jag beundrar för sitt sätt att skriva. Han har gett ut böckerna Krigarhjärta, Isöhäxan och Profetens Tid och redan när jag läste första boken blev jag riktigt imponerad. Han skriver på ett sätt som gör karaktärerna så otroligt levande, nästan som man känner dem personligen och är där sida vid sida med dem i böckerna. Dessutom är han en svensk fantasyförfattare och bara det är ju lite unikt!

Jodie Picoult är en annan författare var sätt att skriva jag bara älskar. Hon är alldeles otrolig på att bygga upp en bra historia och framför allt på att vända och vrida på viktiga frågor. Man tror när man börjar läsa hennes böcker att man vet sin åsikt om just det ämnet hon berör, men efter att ha läst boken kan man plötsligt se det det hela med nya ögon, då man fått ta del av många olika vinklar av en och samma historia. Hennes böcker gör mig alltid berörd och jag glömmer inte bort dem i första taget. 

Jonas Jonasson sätt att skriva tycker jag också är alldeles underbart! Nu har jag än så länge bara läst Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av honom, men Analfabeten som kunde räkna ligger och väntar på mig, så hoppas på samma knasiga läsupplevelse. För det är just det jag gillar med honom, hans alldeles galna och knasiga karaktärer och otroligt skruvade berättelse. När jag läste Hundråringen, så fick han mig att gapskratta flera gånger och jag skrattar sällan högt när jag läser en bok. 

Justin Cronin, författaren bakom Flickan från Ingenstans och De första tolv måste jag också nämna eftersom jag precis läste ut De första tolv och blev åter igen överväldigad av hans sätt att få ihop alla dessa berättelser, karaktärer, infallsvinklar och olika tider och snyggt väva ihop allting och skapar en detaljrik och levande berättelse.

Ja, det var några av författarna jag beundrar för sitt sätt att skriva, men det finns många många fler! 

24 kommentarer:

 1. Har Hundraåringen här hemma, men har ännu inte tagit mig tid för den.

  SvaraRadera
 2. *lägga Henrik Larsson på nyfiken-på listan* check ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, det gör du alldeles rätt i :)

   Radera
 3. Håller helt med om Jodie Picoult! Hon visar verkligen att det inte finns något svart eller vitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, blir alltid lika förvånad då man läst klart en bok och inte längre vet vad man ska tycka om något som kändes ganska svart eller vitt innan man började läsa!

   Radera
 4. Jag har bara läst en bok av Jodie Picoult men den imponerade verkligen så jag borde nog försöka få tag i fler böcker hon skrivit :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan jag verkligen rekommendera!

   Radera
 5. Av dessa har jag läst Jonas Jonasson, och jag håller med dig. Hans sätt att skriva är underbart! :)

  SvaraRadera
 6. Har läst Flickan från ingenstans av Cronin och gillade den verkligen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De första tolv är också väldigt bra!

   Radera
 7. Läste Krigarhjärta för inte så länge sen och den var intressant tyckte jag. Tänkte mycket på språket i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan rekommendera uppföljarna också!

   Radera
 8. Cronins första har jag hemma och Hundraåringen gillade jag MYCKET. Men Analfabeten var inte lika bra tyvärr,
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag misstänker att Analfabeten inte är riktigt i samma klass, men får se när jag väl läst den...

   Radera
 9. När jag lyssnade på Hundraåringen skrattade jag också högt, vilket var lite pinsamt eftersom jag var på jobbet då :-)

  Jag har läst och älskat Flickan från ingenstans och jag påbörjade De första tolv. Jag kom dock inte särskilt långt men det var inte Cronins fel. Jag måste vara på rätt humör för att kunna läsa böcker utanför min trygghetszon och jag valde helt enkelt fel tillfälle. Tänker dock läsa den någongång i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det kan ju bli lite pinsamt :-P

   Ja, De första tolv kräver mycket tid och rätt humör!

   Radera
 10. Föll inte helt för 100-åringen - ganska trevlig, men lite mycket...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo, lite mycket är den allt - men tycker det är lite charmen med den!

   Radera
 11. Jag inte läst någon av författarna, men 100-åringen skall läsas ganska snart!

  SvaraRadera
 12. Jag har läst två böcker av Jodi Picoult och det är lite fifty-fifty för mig. Allt för min syster imponerade, medan Sing You Home irriterade mig. Men jag är ändå sugen på att läsa mer av henne som författare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt för min syster gillar jag också, men Sing you home har jag inte läst. 19 minuter är däremot en av mina favoriter!

   Radera