onsdag 16 oktober 2013

De första tolv - Justin Cronin

Boktitel: De första tolv
Orginaltitel: The Twelve
Författare: Justin Cronin
Översättning: Jimmy Hofsö
Förlag: Nordstedts
Serie: Passagetriologin, bok 2 av 3
Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 683
Utgiven: 2013
Genre: Skräck, Science Fiction, Utländsk skönlitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisBokus, CDON

Handling: De första tolv är Justin Cronins efterlängtade uppföljare till Flickan från ingenstans. Den stora katastrofen ledde till en ny värld. I ruinerna av den gamla försöker de som inte smittats överleva, ständigt jagade av mänsklighetens nya härskare.
Läkaren Lila är gravid och försöker förbereda sig för sitt barns födsel. Kittridge försökte stoppa de infekterade, men misslyckades och är på flykt. Tonåringen April är ansvarig för sin lillebror i en karg och skoningslös värld.
Hundra år senare kämpar Amy och hennes kamrater för mänsklighetens räddning. Men reglerna har ändrats och fienden utvecklats. Alla som försöker störta De första tolv kommer att få betala ett högt pris.

Mina tankar: Som jag har längtat efter att läsa De första tolv!  Den första boken i denna trilogin, Flickan från ingenstans läste jag i slutet av förra året och efter det har jag spänt gått och väntat på den andra delen i serien. Men jag visste också att detta är en bok som man inte läser i all hast, utan den skulle kräva tid och lugn och ro att läsa, annars är det svårt att få grepp om berättelsen och det blir lätt lite rörigt! Så att även efter att boken släpptes så fortsatte jag att avvakta, för att jag kände att tiden inte riktigt fanns just då. Men när jag inte längre kunde vänta, skickade jag en förfrågan till Nordstedts förlag, som gärna skickade hem ett recensionsexemplar av boken till mig (Tack!) och jag var överlycklig - äntligen skulle jag få läsa den! Jag började läsa och var förväntansfull samtidigt som jag var livrädd att bli besviken - man brukar ju bli det när förväntningarna är skyhöga och detta är trots allt en mellanbok i en trilogi och de har ibland en tendens att kännas som en transportsträcka mot slutet! 

Men jag blev inte det minsta besviken! I  den här andra boken får man fortsätta att följa jakten på De första tolv - de tolv försökspersonerna som är roten till att världen är i ruiner. Samtidigt som det är mycket fokus på människorna och de olika samhällen som växt upp - från den hyfsat fungerande storstaden till en koloni som mer liknar ett stort koncentrationsläger under andra världskriget. Många gamla karaktärer är med såklart, men man får också stifta bekantskap med flera nya ansikten. Boken har dessutom ett persongalleri i slutet som gör att man lättare kan hålla reda på den olika personerna. 
Historien hoppar fram och tillbaka i tiden och karaktärerna är många. Jag vet att det var detta som jag kände var ett litet minus med den första boken, att det var så mycket att hålla redan på och som nybliven mamma (som jag var när jag läste Flickan från Ingenstans), så hade jag inte riktigt tiden för just den sortens bok egentligen, så det var inte konstig att jag kände så. Men denna gången var jag som sagt förberedd på detta och just därför tog jag god tid på mig att läsa, gick tillbaka i berättelsen ibland om jag blev osäker och läste bara när jag hade god tid på mig. 

Nu när jag läst ut boken, måste säga att jag är väldigt imponerad av Justin Cronin. Han levererar en välskriven fortsättning, som är lika genialisk som den första boken med alla dessa berättelser, karaktärer, infallsvinklar och olika tider som snyggt vävs samman och skapar en detaljrik, levande och fyllig berättelse. Spänning är på topp och jag kan inte få nog! Ville inte att boken skulle ta slut och nu kommer jag längta ihjäl mig efter den tredje delen! Kan verkligen rekommendera dessa båda böcker - de ger en läsupplevelse utöver det vanliga!
2 kommentarer:

  1. Den här tänkte jag läsa under min julledighet, så jag har lång, oavbruten tid att ge den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker det låter som en utmärkt plan! :-D

      Radera