måndag 21 oktober 2013

Divergent - Veronica Roth

Boktitel: Divergent
Författare: Veronica Roth
Översättning: Katarina Falk
Förlag: Modernista
Bandtyp: Pocket, E-bok
Antal sidor: 362
Utgiven: 2013
Serie: Divergent, bok 1 av 3
Genre: Science Fiction, Dystopi, Ungdom/Unga vuxna, Utländsk skönlitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärligaDe osjälviskaDe tappraDe fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är.

Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.
Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först.


Mina tankar: Jag har velat läsa denna boken en tid nu - överallt har jag sett alla dessa recensioner där den blir överöst av beröm och lovord. Började nästan undra om den verkligen kunde vara så bra? Den jämförs med Suzanne Collins bokserie Hungerspelen och bara just därför kände jag att denna boken måste jag läsa, då Hungerspelen tillhör mina absolut favoritböcker. 

Så fort jag började läsa förstod jag varför de blir jämförda med varandra - likheterna är många både när det gäller berättelsen, huvudkaraktärerna och hela känslan i böckerna. Huvudkaraktären Tris i Divergent och Katniss i Hungerspelen, är båda starka överlevare, men samtidigt godhjärtade som dras mellan dessa två egenskaper gång på gång. Båda böckerna bygger på en relativt dyster framtidsvision där man delat upp befolkningen i grupper för att hålla ordning (i denna boken är de uppdelade i falanger och i Hungerspelen i distrikt), om att överleva på andras bekostnad och har en underton av politiskt förtryck genom hela historien. Men man får också möta enormt mod, komplicerad kärlek och vänskap gentemot sina konkurrenter. 

Handlingen i Divergent är fartfylld och spännande nästan från första början. Veronica Roth gör ett bra jobb att på ett fängslande sätt beskriva denna fascinerande värld, men lämnar fortfarande många frågetecken som gör att man inte kan få nog och bara vill ha mer. Jag var totalt uppslukad av boken från första sidan och läste tråkigt nog ut den på bara några få dagar. Del två i serien som heter Insurgent är redan på väg hem till mig och jag kan knappt bärga mig innan jag får lov att slänga mig in i denna värld igen. 

Gillade ni Hungerspelen kommer ni garanterat gilla denna också! Detta är en bok jag verkligen kan rekommendera! 

8 kommentarer:

 1. Den här ska jag läsa så småningom, har den på läsplattan. Har inte läst Hungerspelen än heller, men den står också och väntar i kön. Så många böcker... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa, det är ju alltid det som är grejen, att det finns så oerhört många böcker som står på den där listan! Den minskar aldrig heller, utan blir snarare längre hela tiden... konstigt det där ;-)

   Radera
 2. Jag har precis plockat hem den avslutande delen från biblioteket. Ska bli spännande! :)

  SvaraRadera
 3. Oj, jag tänkte inte så mycket på det där med distrikten och falangerna när jag läste Divergent, men det har du ju rätt i! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte inte heller på alla likheter medan jag läste, bara att känslan jag fick var den samma. Det var först efteråt som jag insåg alla likheter!

   Radera
 4. Skall läsas. Kolla gärna min nya blogg där jag skriver micronoveller.

  SvaraRadera