tisdag 29 oktober 2013

Insurgent - Veronica Roth

Boktitel: Insurgent
Författare: Veronica Roth
Översättning: Katarina Falk
Förlag: Modernista (Tack för recensionsexemplaret av denna boken!)
Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 382
Utgiven: 2013
Serie: Divergent, bok 2 av 3
Genre: Science Fiction, Dystopi, Ungdom/Unga vuxna, Utländsk skönlitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Ett enda val kan förändra dig eller förgöra dig. Men varje val har konsekvenser, och när oroligheter väller upp i falangerna omkring henne måste Tris Prior fortsätta att försöka rädda dem hon älskar - och sig själv - samtidigt som hon brottas med svåra frågor om sorg och förlåtelse, identitet och lojalitet, politik och kärlek.
Tris initiationsdag borde ha varit en dag fylld av firande och segeryra tillsammans med hennes valda falang. I stället slutade dagen i outsägliga fasor. Nu rasar krig, och konflikterna mellan falangerna och deras ideologier växer. Och i krigstider måste man välja sida, hemligheter kommer i ljuset, och de val som måste göras blir ännu större och mer oåterkalleliga.
Tris har förändrats, dels genom sin beslut, men också av på grund av nya upptäckter och skiftande relationer. Nu måste hon omfamna sin divergens fullt ut, oavsett vilka risker det innebär.


Mina tankar:  Efter att jag läst ut första delen i denna serien, Divergent bara förra veckan, så ville jag inget hellre än att slänga mig över andra delen! Det fanns så många frågor som jag ville ha svar på, så mycket jag ville veta mer om! Men hur gärna jag än ville börja läsa, så kunde jag inte eftersom jag fortfarande väntade på mitt nya bokpaket som skulle komma hem med posten. Så i stället satte jag igång att läsa en annan bok, för sån är ju jag - att jag måste ju alltid ha något att läsa! 
Men sen när Insurgent väl kom och bara låg där och väntade på mig, då kunde jag ändå inte låta bli att börja läsa - det kändes som den låg där och kallade på mig och jag kunde inte fokusera på in andra bok! Jag avskyr verkligen att läsa flera böcker samtidigt - men i detta fallet fick jag faktiskt göra ett undantag. Så jag satte igång och vips så hade jag läst ut även denna boken. För det var ordentligt svårt att sluta läsa när jag väl hade börjat!

Precis som i första boken i denna serien så är denna också sprängfylld med spänning och action redan från första stund! Jag blev åter igen alldeles uppslukad av denna annorlunda värld, men insåg också aningen frustrerat att detta bara är mittenboken i trilogin, vilket innebär att hur snabbt jag än läste skulle jag ändå inte få svar på alla mina frågor...!? 

Handlingen är lika spännande, uppslukande och intressant som i den första boken, men den stora skillnaden är faktiskt huvudkaraktären Tris personlighet. I första boken gillade jag henne skarpt - hon var smart, hade skinn på näsan, gjorde vad som krävdes för att överleva, men var samtidigt omtänksam och godhjärtad. I denna boken retar jag mig istället lite på henne. I Divergent går hon igenom mycket, så visst är det förståeligt att hon har förändrats, men hennes nya personlighet är mörk, självisk och hon tar överdrivet mycket risker genom hela boken och  dessutom upplever jag att hennes förhållande med Tobias (Four) känns lite orimligt krångligt. 

Men jag blev ändå väldigt förtjust i även denna boken av Veronica Roth, men tycker att Tris personlighet och deras invecklade förhållande drar ner betyget något. 

Tredje boken Allegiant kommer inte på svenska förrän hösten 2014! Jag brukar inte läsa böcker på engelska, men denna gången kommer jag troligtvis göra ett undantag - för hur ska jag kunna vänta? Inga kommentarer:

Skicka en kommentar