måndag 18 november 2013

Bjuder på några frågor!


Då det har varit dåligt med både lästid och bloggtid för mig den sista veckan och dessutom uteblev bokbloggsjerkan denna helgen, då Annika och därmed bokbloggsjerkan tar en liten time-out - så tänkte jag istället bjuda på en enkät som jag hittade hos Bokföring enligt Monica som hon i sin tur hittat hos bloggen 
Oanade sidor

1. Vilken bok läste du senast?
Rörgast av Johan Theorin. Men är på sista sidorna i Enders Spel av Orson Scott Card just nu, så snart får ni ta del av mina tankar om den!

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Har flera böcker som ligger och väntar på mig, men mest troligt blir det Nyckeln, den tredje delen i Engelsfors trilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren som kom med posten i fredags och jag verkligen längtat efter att läsa!

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Om det är en manlig eller en kvinnlig författare som skrivit en bok, är inget jag tänker på när jag väljer böcker och det spelar mig verkligen ingen roll. Konstaterar att det är ganska jämt fördelat i min bokhylla efter en snabb koll.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?
Jag har både koll på antal sidor jag läst/har kvar i en bok och tänker "att nu har jag hälften kvar". Har ju kontrollbehov och då måste man ju ha koll på läget på alla sätt och vis  ;)

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
När jag blir förälskad i en författare vill jag gärna läsa allt eller väldigt mycket som den person har skrivit, så bara där har jag alltid en lång lista med böcker jag vill läsa. Annars är det mycket recensioner som inspirerar och dessutom går ofta in i bokaffärer och bara tittar runt och då är det oftast omslagen som lockar mig till att läsa en bok. Och om en bok ligger på någon topplista en längre tid, så blir jag såklart också lite nyfiken. Så det är lite av varje som får mig att välja böcker.

6. När blir en bok för lång?
Min första spontana tanke är att en bra bok aldrig kan bli för lång... Men efter lite mer eftertanke så vet jag att det inte alltid är så, för även några av mina favoritböcker har jag upplevt som lite utdragna och har innehållit onödiga avsnitt. Stieg Larssons Millenniumtrilogi är ett sånt exempel för mig - jag älskar böckerna, men kan erkänna att jag hoppade över sidor i mellan åt då han gräver ner sig i att beskriva obetydliga detaljer sida upp och sida ner på olika delar i böckerna.
Och om en bok är dålig så räcker det egentligen att det är en ganska tunn bok, den är ju ändå seg att ta sig igenom om jag inte gillar den. Så tror inte det finns ett visst antal sidor som avgör om en bok är för lång, det beror helt enkelt på vilken bok det är.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Jag läser enbart på svenska, då jag tycker att det är jobbigare att läsa på engelska och då försvinner lite syftet med att nöjesläsa tycker jag. Men jag funderar på att göra ett undantag för Veronica Roths tredje del i Divergentserien, Allegiant. För jag inte vet om jag kan vänta tills den kommer på svenska.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Den känslan får jag ganska ofta när jag läst en bra bok och numera kan jag övertyga  alla möjliga människor till att läsa bra böcker här på bloggen! Nu senast var det Veronica Roths böcker Divergent och Insurgent

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? I så fall, när ger du upp?
Jag ger gärna inte upp en bok, men om det går alldeles för segt att läsa så har det hänt att jag inte läst klart. I så fall ger jag upp innan jag kommit genom hälften. Har jag mindre kvar av boken än jag redan läst, så tycker jag det är lika bra att läsa vidare.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?

Jag är lite av en periodare i mellan åt och det syns tydligt även i min bokhylla. Jag har haft en period då jag läste massor av deckare, framför allt svenska, så där finns en hel hög av den genren i min hylla. Ett tag läste jag mycket romantik och det speglar sig också där bland mina böcker. Lite biografier, en hel hög med chick-lit böcker efter att jag haft en sådan period, massor av matlagningsböcker då det alltid varit ett stående intresse för mig och några böcker med erotiska inslag finns där också. Och nu på senare tid har jag fyllt på med en hel del fantasy och science fiction. Så man kan nog säga att där finns en salig blandning! 

4 kommentarer:

 1. Jag gillar hyllor med en salig blandning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med - tråkigt att bara hålla sig till en sorts böcker!

   Radera
 2. Vilken bra enkät! Den kanske jag "lånar" framöver ;)

  SvaraRadera