tisdag 19 november 2013

Enders Spel - Orson Scott Card

Boktitel: Enders Spel
Originaltitel: Ender´s Game
Författare: Orson Scott Card
Översättning: Börje Crona
Förlag: Modernista (Tack för recensionsexemplaret av denna boken!)
Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 334
Utgiven: 2013 (Första utgåvan gavs ut 1985)
Genre: Science Fiction, Ungdom/Unga vuxna, Utländsk skönlitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: För att utveckla ett säkert försvar mot en attack från en fientlig, utomjordisk ras, föder staten upp barngenier och tränar dem till soldater. En lysande ung kille, Andrew Ender Wiggin, bor med sina snälla men distanserade föräldrar, sin sadistiske bror Peter och sin älskade syster Valentine.

Ender blir den i familjen Wiggin som värvas till stridsskolan, för rigorös militär utbildning. Enders förmågor skänker honom respekt och gör honom till en ledare i skolan. Samtidigt plågas han av känslor av ensamhet, rivalitet, press från de vuxna lärarna och rädsla för de invaderande utomjordingarna.
Är Ender den general jorden behöver? Kriget har rasat i hundra år, och jakten på den perfekta generalen har pågått nästan lika länge. Enders två äldre syskon är precis lika speciella som han, men på olika sätt. Tillsammans har de tre de förmågor som krävs för att bygga upp en ny värld.
Om världen överlever, vill säga...


Mina tankar: Detta är en bok som vunnit flera priser inom sin genre, har legat högt på flera topplistor och har varit och är väldigt populär hos de som gillar att läsa science fiction. Den kom ut för första gången 1985 och har nyligen släppts i en ny utgåva i samband med att filmen som bygger på boken nyligen haft premiär. Så ni kanske kan förstå att jag varit nyfiken på denna boken ett tag! 

Men jag måste erkänna att både under tiden jag läste den och även nu efteråt så är jag kluven i mina åsikter. Eftersom den blivit så hyllad hade jag förväntat mig att jag själv skulle läsa den i en nafs och älska den som så många andra gör, men istället gick den segt att läsa och jag tycker inte den är jättefantastisk...
Det är helt klart en intressant bok på många sätt, med en spännande om än lite förvirrande berättelse. Men jag fick aldrig riktigt "känsla" för boken och stundtals kände jag mig mest förvirrad av alla strider som utövas, utan att jag egentligen riktigt fick en bild av vad som verkligen hände. Dessutom inleddes flera kapitel med en dialog där man egentligen inte fick reda på vem som sa vad, vilket jag upplevde som rörigt. Jag anser att en av förutsättningarna för att skriva riktigt bra fantasy och science fiction är att vara väldigt duktig på karaktär- och miljöbeskrivningar, då det är en helt ny värld som man får möta som läsare. Men jag tycker faktiskt inte att Orson Scott Card lyckas med detta - man får bara en väldigt ytlig bild av personerna i berättelsen och miljön runt omkring beskrivs väldigt kort. 

Det är en mörk och skrämmande framtid som beskrivs i boken, där jorden ligger i krig med utomjordingar och de vuxna styr barn med järnhand för att utbilda dem till barnsoldater. Ender är endast sex år gammal i början av boken, men det är svårt att uppleva honom som ett barn då han är otroligt intelligent och världen som beskrivs är väldigt kall och mörk och det finns inte plats för ett barn att få lov att vara barn.

Något som jag tyckte var väldigt intressant är att i en bok som denna, som är från 1985 pratats det en hel del om "nätet" där allt från vanliga människor till höga beslutsfattare diskuterar i olika forum och det skrivna ordet har otrolig genomslagskraft och makt i samhället och i olika politiska beslut - inte helt olikt vårt Internet idag. Alla använder också sina "skivor" till allt från att söka information, kommunicera och spela spel - väldigt likt våra surfplattor vi har till allt möjligt numera. 


Som sagt är jag lite förbryllad över mina egna åsikter om boken, men det är helt klart läsvärd kan jag ändå konstatera! Så är du nyfiken, då tycker jag du ska läsa den och skaffa dig en egen uppfattning! Själv ser jag fram emot filmen, då jag kanske äntligen får lite mer grep om miljöerna och personerna i boken... 


4 kommentarer:

 1. Vad olika det kan vara. Läste den för ett par veckor sedan och älskade den! Har läst ett par till i serien efter det :) Vad jag missade var dock att den är skriven för nästan 30 år sen, att internet inte fanns då, det kändes så naturligt när jag läste. Kul :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstod inte heller att det var en "gammal" bok medan jag läste den, men när jag började läsa på lite så insåg jag det och tyckte boken växte i mina ögon!

   Radera
 2. Jag hade också skitsvårt för denna bok. Fick lägga den åt sidan.
  Kram Cissi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar som allas åsikter om boken går isär!

   Radera