onsdag 6 november 2013

Rörgast - Johan Theorin

Boktitel: Rörgast
Författare: Johan Theorin
Förlag: Wahlström Widstrand (Tack för recensionsexemplaret av denna boken!)
Bandtyp: Inbunden, E-bok
Antal sidor: 464
Utgiven: 2013
Serie: Ölandskvartetten, bok 4 av 4
Genre: Svensk skönlitteratur,  Deckare/Kriminalroman, Thriller
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Mitt i natten bultar en pojke på den gamle skepparen Gerlof Davidssons dörr. Pojken, som kommit staplande över stranden, beskriver ett skepp fyllt av döda eller döende sjömän, och en galen man med yxa. Så inleds högsäsongen på norra Öland, en het, tryckande period då tusentals turister kommer för att fira midsommar på ön. Men bland besökarna finns en hemvändare som kommit för att utkräva betalning för en mycket gammal skuld. Efter sig i sommarnatten lämnar han död och skräck. Det är bara Gerlof som börjar misstänka vem hemvändaren är, och varför han vill hämnas på en hel släkt. Och det är bara Gerlof som mött personen förut - i ungdomen. De båda stod vid en nygrävd grav på kyrkogården och hörde plötsligt ett knackande ljud från kistan... 


Mina tankar: Min relation till Johan Theorin är lite kluven. Den första boken jag läste av honom var Nattfåk, som egentligen är den är den andra boken i hans serie om Öland (men de är fristående från varandra så egentligen kan man läsa dem i vilken ordning som helst!) och jag blev alldeles betuttad i den spännande och kusliga historien och hans underbara sätt att göra miljöerna och karaktärerna väldigt levande för läsaren och det strålande sättet att berätta historien. Efter det läste jag även den första boken Skumtimmen och den gillade jag också - kanske inte lika mycket, men den var ändå väldigt bra och gav absolut mersmak. När den tredje delen Blodläge släpptes läste jag den nästan genast, men blev lite besviken då jag inte tyckte den höll samma klass som de två första böckerna. Sen kom Theorins bok Sankta Psyko som är helt fristående från de andra och den ville jag såklart också läsa. Men blev inte så förtjust, den har en helt annan känsla och var inte alls vad jag hoppats på. Så efter det har jag spänt väntat på den här fjärde och sista delen om Öland. 


Fick möjlighet att få ett recensionsexemplar av boken från förlaget och trots att jag verkligen längtat efter att läsa den, så gick det väldigt trögt att ta mig igenom boken... Varför har jag fortfarande inte riktigt kunnat sätta fingret på? Men känslan att inte vilja sluta läsa infann sig liksom aldrig, fick peppa mig själv att fortsätta läsa och jag kom på mig själv flera gånger att önska att den skulle ta slut. Samtidigt tycker jag inte boken är dålig, det är bara det att den inte ger mig den där härliga "Theorinkänslan" som jag hoppats på och längtat efter. 

Miljöbeskrivningarna är som vanligt fantastiska - trots att jag själv bara besökt Öland ett fåtal gånger, så kan jag tydligt se miljön framför mig genom hela boken, språket och historieuppbyggnaden är också bra som alltid, spänningen finns där även om den inte riktigt känns som den brukar, men något fattas och jag kan inte låta bli att vara lite besviken. Jag vill verkligen älska denna boken, men jag tycker bara den är okej. Kanske var mina förväntningar för höga? Kanske var jag inte riktigt på humör för att läsa den just nu? Jag vet faktiskt inte - läs den och avgör själv vad ni tycker!3 kommentarer:

 1. Jag tyckte inte heller att det här var en av hans bästa..

  SvaraRadera
 2. Jag fick hem "Rörgast" genom systerysters jultidningssäljande här om dagen. Ska läsa den snart. Men jag har faktiskt ganska låga förväntningar på Theorin i och med att INGEN av böckerna i Ölands-kvartetten har varit i klass med "Nattfåk"! Däremot gillade jag "Sankta Pysko" en hel del även om den är lite av en klass för sig... (:

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Nattfåk var helt klart den bästa!

   Radera