måndag 6 januari 2014

Nyckeln - Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Boktitel: Nyckeln
Författare: Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren
Förlag: Rabén & Sjögren (Tack för recensionsexemplaret av denna boken!)
Bandtyp: Kartonnage
Antal sidor: 812
Utgiven: 2013
Serie: Engelsfors-trilogin, bok 3 av 3
Genre: Fantasy, Ungdom/Unga Vuxna, Svensk skönlitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Nyckeln är den avslutande delen i Engelsforstrilogin.
När vi återvänder till Sara Bergmark Elfgrens och Mats Strandbergs Engelsfors har det gått drygt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasiums gympasal. De utvalda får ingen tid att återhämta sig innan deras värld vänds upp och ner igen. Frågor besvaras. Hemligheter avslöjas. Lojaliteter prövas. Tiden håller på att rinna ut och till slut kan De utvalda bara vara säkra på en sak: Allt kommer att förändras.

Mina tankar: Det är nästan lite pinsamt att erkänna detta, men jag började läsa denna boken i slutet av november och avslutade den först igår kväll. Det har gått riktigt, riktigt trögt för mig att komma igenom denna boken - men det beror inte så mycket på själva boken, snarare att mitt liv de sista tiden har bestått av minimalt lite lästid och en ordentligt klump till bok som detta är (812 sidor!) så är den inte så värst bärbar. Missförstå mig inte - jag älskar som sagt tjocka böcker, men det är inte något jag trycker ner i handväskan, tar med till jobbet eller läser några sidor i då och då när jag får en stund över. Så därför har det inte blivit så mycket läst i denna boken som jag hade velat, utan motvilligt får jag erkänna att e-böckerna är underbara i såna situationer...

Men måste också erkänna, att hur mycket jag än sett fram emot att läsa denna boken, så tyckte jag inte riktigt att handlingen lyfte ordentligt förrän mot slutet (men det kan ju som sagt mest bero på min enorma brist på lästid, som gjorde att jag inte riktigt fastnade i boken). För på slutet blir spänningen nästintill olidlig och det var omöjligt att lägga boken ifrån sig. För det var de första 500 sidorna som gick lite segt för min del, men de sista 300 läste jag i ett nafs nu under helgen. 

Precis som de två första böckerna i serien så är detta e helt fantastisk ungdomsbok som blandar vänskap, kärlek, familjeproblem och vanlig tonårsbekymmer, med sorg och enorm saknad, många svåra beslut och massor av magi. Författarna har skapat så olika karaktärer att jag tror de flesta hittar någon som man kan känna i sig och det är just dessa olika karaktärer och förhållanden mellan dem som gör historien så intressant och unik. 

Slutet är oväntat, överraskande, otroligt fängslande och spännande. Vet att en del blivit besvikna på slutet i boken, men jag gillar att det inte alls blev som jag trodde att det skulle sluta. Samtidigt lämnar det en hel del lösa trådar som utan tvekan kunde bli en fjärde bok, men jag tror inte det är författarna tanke då detta är skrivit som en trilogi. Men jag och säkert många andra läsare törstar efter att veta mer om vad som hände sen - så kanske kommer det en fortsättning på något sätt trots allt!

Så trots att min början av denna boken gick segt så kan jag verkligen rekommendera den - ja, jag kan verkligen rekommendera hela serien, då det är helt fantastiska ungdomsböcker på många sätt och vis! Så har ni läst de andra två böckerna i serien så kan ni inte missa den här sista delen! Och har ni inte läst någon av böckerna så tycker jag absolut ni ska göra det också! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar