söndag 5 januari 2014

Tre noveller av Henrik Larsson

Boktitel: Sista kvädet
Författare: Henrik Larsson
Förlag: Mix förlag
Bandtyp: E-bok
Utgiven: 2013-06
Genre: Novell, Fantasy
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Kvinnokarlen Storskald har lagt sina händer på fel föremål, furst Sigmunds hustru Erika. Redo att möta döden intar han en sista måltid för att mätta sin buk innan det är dags för envig mellan honom och fursten. Till vapen väljer han sin harpa. Men hans sista kväde visar sig vara skarpare och mer förgörande än furstens svärd … 
Lästid 12 min.Boktitel: Jungfruresan
Författare: Henrik Larsson
Förlag: Mix förlag
Bandtyp: E-bok
Utgiven: 2013-09
Genre: Novell, Fantasy
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Jungfru Hälda släpades fram över det kaotiska, blodstänkta däcket av två skarmiska krigare. Hon var förvirrad. Både över motståndet de mött och den oväntade förlusten. 
På väg hem från ännu ett plundringståg stöter hövdingen Ragnhild Vindbane och hennes krigarsystrar på sitt livs största byte mitt ute på havet. Men de möter oväntat motstånd … 
Lästid 18 min.


Boktitel: Vinterbestyr
Författare: Henrik Larsson
Förlag: Mix förlag
Bandtyp: E-bok
Utgiven: 2013-12
Genre: Novell, Fantasy
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Något är ruttet i furstelandet Islandet! Landets furste skickar varje dag ut sina båda söner, Runs och Uve, på hopplösa uppdrag. Och varje dag möter de allt svårare motstånd. Någon vill röja dem ur vägen, men vem? Och varför? Och hur kommer det sig att Runs, den förstfödde och långt starkare furstesonen alltid kommer lindrigare undan än den yngre brodern Uve? 
Lästid 32 min 


Mina tankar: Alla som läst lite här på min blogg vet att jag är totalt förälskad i Henrik Larssons böcker om Blodsarvet. Då jag läste ut den sista boken i bokserien i somras, var jag överförtjust att den var lika bra som jag förväntade mig, men kände också en stor tomhet att serien var slut - jag ville ha mer, mycket mer av Henrik Larsson och hans fantasyvärld Livgård!

Nästan som svar på min önskan har Henrik Larsson släppt tre noveller som utspelar sig i samma värld, fast en annan sida än den man kunde läsa om i Krigarhjärta, Isöhäxan och Profetens Tid. Den första novellen släpptes i somras och den tredje nu i december, men det har konstigt nog inte blivit av att jag har läst dem tidigare. Men när jag fick frågan från Mix förlag om jag ville läsa den tredje novellen Vinterbestyr så tackade jag givetvis ja och efter att ha läst den satte jag i gång att läsa de två första också.

Det kändes bra att "komma tillbaka" till Livgård om än för några väldigt snabba besök och med nya karaktärer. Men jag saknade lite av Henrik Larssons speciella känsla som gör att världen och karaktärerna känns så enormt levande. Det är kanske inte så konstigt att den inte hinner infinna sig med tanke på att det är korta noveller och på några få sidor är det svårt att få ihop både handling och den där speciella känslan. Ändå finns där något som gör att man fastnar i dessa små berättelser och genast vill veta hur de slutar. Men lagom till att man är inne i handlingen, så är den slut... Ja, jag vet att det ju är hela grejen med noveller, att de är korta - men jag tycker det är alldeles för lite, som att bara skrapa på ytan lite och detta stillade inte alls min abstinens efter mer av Henrik Larsson. Men noveller är kanske inte riktigt min grej heller - jag älskar ju tegelstenar till böcker, men detta var perfekt läsning för att varva ner lite på lunchen när jag jobbade extra i en butik här i december under julruschen. 

Gillar ni fantasy och noveller så tycker jag absolut att ni ska läsa dessa! Själv vill jag fortfarande ha mer av Henrik Larsson, helst en hel bok nästa gång och gärna en serie så jag har mycket mer att se fram emot!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar