fredag 26 september 2014

Allegiant - Veronica Roth

Boktitel: Allegiant
Författare: Veronica Roth
Översättning: Katarina Falk
Förlag: Modernista
Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 392
Utgiven: 2014
Serie: Divergent, bok 3 av 3
Genre: Science Fiction, Dystopi, Ungdom/Unga vuxna, Utländsk skönlitteratur.
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON


Handling: Tänk om hela din värld var en lögn. Tänk om ett enda avslöjande eller ett enda val förändrade allt. Tänk om kärlek och lojalitet fick dig att göra saker som du inte trodde var möjliga
Det falangbaserade samhälle som Tris Prior en gång trodde på är splittrat av våld och maktkamper, ärrat av svek och förluster. Så när hon får chansen att utforska en värld bortom den hon hittills känt, är Tris redo. Kanske kan hon och Tobias bygga ett nytt och enklare liv tillsammans bortom stängslet, ett liv fritt från komplicerade lögner, hoptrasslade lojaliteter och plågsamma minnen.
Men Tris nya verklighet är ännu mer skrämmande än den hon lämnat bakom sig. Gamla sanningar förlorar snart sin mening, och nya omskakande insikter förändrar människorna hon älskar.
Och än en gång måste Tris kämpa med att försöka förstå den mänskliga naturens komplexitet och sin egen samtidigt som hon ställs inför svåra val i fråga om mod, lojalitet, uppoffring och kärlek.

Mina tankar: Efter att jag läste de två första böckerna i denna serie (Divergent och Insurgent) så trodde jag faktiskt aldrig att jag skulle lyckas vänta tills den tredje delen kom på svenska. Jag brukar inte läsa på engelska men funderade på att göra ett undantag för Allegiant, men på något sätt lyckades jag i alla fall vänta. Men det har varit ett lååångt år!

De två första böckerna i serien är jag totalt förälskad i – från första sidan var jag fullständigt fast i denna fascinerande värld! Men min känsla när jag började läsa Allegiant var inte den samma. Kanske var det mina skyhöga förväntningars fel eller kanske var det att jag inte kom ihåg varje lite detalj från de två första böckerna som gjorde att jag kände mig aningen bortkommen till en början - det var ju trots allt nästan ett år sedan jag läste dem. Kan inte riktigt sätta fingret på det, men jag vet att jag inte hade samma intensiva känsla när jag läste och den infann sig aldrig under bokens gång heller. Med det menar jag inte att jag inte tyckte boken var bra, den är bra, men den är olika de två första böckerna och kommer inte riktigt upp i samma klass.

Handlingen i Allegiant innehåller precis som de två andra böckerna, spänning, action, kärlek och vänskap, blandat med den politiska undertonen som gör att de lämnar ett bestående intryck och lämnar efter sig en känsla som inte riktigt går att släppa. Man får växelvis följa Tris och Four genom historien, vilken är nytt för denna bok. Det gör att man får en annan insyn i Fours tankar och känslor än man tidigare fått. Men detta gjorde mig samtidigt konfunderad, för plötsligt kändes han inte alls som samma person som jag lärt känna i de två första böckerna. 


Allegiant är en oväntad avslutning på serien. Den är bra, men inte i samma klass som de två första böckerna. Har du läst dem, så måste du även läsa denna - du kan ju inte missa det oväntade slutet! Och har du missat alla tre böckerna, så har du verkligen missat något!
2 kommentarer:

 1. Kul att du ändå gillade den hyfsat. Jag blev superbesviken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, tråkigt att du kände så :(
   Jag hade hört väldigt mycket om slutet som många var besviken på, så det kände jag mig förberedd på - annars hade jag nog också varit väldigt besviken!

   Radera