onsdag 1 oktober 2014

Gone Girl - Gillian Flynn

Boktitel: Gone Girl
Författare: Gillian Flynn
Översättning: Ulla Danielsson
Förlag: Pocketförlaget
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 555
Utgiven: 2014
Genre: Deckare/Kriminalroman, Thriller, Utländsk skönlitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Nick och Amy Dunne är paret som har allt. De är charmiga, smarta och framgångsrika. Efter några hektiska år i New York slår de sig ner i en liten småstad i Missouri. Men den nya tillvaron blir inte som de tänkt sig och snart avlöser grälen varandra.
På morgonen till deras femte bröllopsdag är Amy plötsligt försvunnen. I parets villa finns tydliga spår av våldsam strid. Misstankar faller snabbt på Nick, som bedyrar sin oskuld och gör vad han kan för att få polis och media på andra spår. Amys dagbok ger dock en bild av Nick som är allt annat än sympatisk. Men är han verkligen en mördare? Å andra sidan: Om han är oskyldig var är Amy?

Mina tankar: Detta är en bok som förvånat mig på flera sätt och vis. Det var egentligen mycket av en slump att jag började läsa just denna bok, då jag inte visste eller hade läst speciellt mycket om den innan. Jag såg att den låg på någon topplista och hade ett svagt minne av att jag hade någon annan bok hemma i bokhyllan av samma författare, så tänkte att jag kunde ge den en chans. 
Till en början upplevde jag boken seg och förstod inte riktigt meningen med historien. Likgiltigt läste jag vidare, men bestämde mig sedan för att ta en paus. Men så såg jag en trailer på nätet för filmen med samma namn, som har premiär på biograferna nu den 3 oktober. Började fundera att om de gör film av boken, så måste den ju vara bra, eller hur? Men jag blev inte riktigt övertygad ändå. Men så var jag en förmiddag förra veckan inne i en bokhandel för att köpa böcker tillsammans med en god vän och mannen som jobbar där rekommenderade varmt denna boken. Jag svarade att jag var tveksam om den verkligen var så bra - jag tyckte mest historien kändes ointressant. Han svarade mig att jag skulle fortsätt läsa, historien skulle ta en rejäl vändning och boken skulle inte alls vara som jag trodde! Nu blev jag faktiskt riktigt nyfiken, kunde jag ha så himla fel? Gick hem och fortsatte läsa och nu så här i efterhand är jag väldigt glad att jag inte gav upp för då hade jag missat en fantastisk bok! 

Ja, början av boken kan lätt upplevas som seg, man får inte direkt grep om karaktärerna och man förstår inte riktigt meningen med det man läser, men det är hela meningen! Plötsligt vänder hela historien och man sitter där och gapar av förvåning. Man inser snart vilken välskriven historia man håller i sin hand. Och historien är  hemskt, så där psykologiskt skrämmande så det nästan kryper i skinnet på en när man läser. Man kastat fram och tillbaka mellan Nick och Amys perspektiv och man vet inte riktigt vad man ska tro, vilken gör att man omöjligt kan sluta läsa. 

Detta är en väldig bra, spännande och välskriven bok som jag varmt kan rekommendera! Lite minus för den sega inledningen. Jag ser fram att även se filmen inom kort och efter denna boken så måste jag läsa mer av Gillian Flynn! 
4 kommentarer:

 1. Jag skrev upp den boken på att läsa listan för ett par timmar sen:). Vill läsa den innan jag ser filmen också.

  SvaraRadera
 2. Jag måste verkligen ta tag i att läsa den här snart! Kan ju inte se filmen innan jag gjort det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, den är riktigt bra även om jag inte riktigt gillade slutet!

   Radera