tisdag 28 oktober 2014

Norrsken - Frida Skybäck

Boktitel: Norrsken
Författare: Frida Skybäck
Förlag: Månpocket (Tack Månpocket och Frida Skybäck för recensionsexemplaret av denna boken!)
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 317
Utgiven: 2014
Serie: Systrarna Stiernfors, bok 1 
Genre: Historisk skönlitteratur, Romantik/Kärlek, Svensk skönlitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Norrsken är första delen i en ny serie med historiska kärleksromaner av den uppskattade författaren Frida Skybäck. Vi kommer att få följa systrarna i herrskapsfamiljen Stiernfors på Rosenlunds herrgård i Skåne. Likt en modern Jane Austen skildrar Frida Skybäck de tre systrarna och deras kärlekar, glädjeämnen och problem under 1800-talets mitt. 

Den äldsta systern Cecilia Stiernfors återvänder hem till Rosenlund efter en lång tids frånvaro. Var hon egentligen har varit och vad hon har gjort är höljt i dunkel, men hon är inte längre densamma. Djupt olycklig drar hon sig undan, skriver och drömmer om att bli författare. Mellansystern Elisabeth var tidigare hennes förtrogna men har nu allierat sig med den yngsta, utlevande och provokativa systern Amelie. Den enda ljuspunkten är lillebror Benjamin, som är ensam arvinge till gården. 

Föräldrarna är ivriga att få äldsta dottern bortgift och hittar en lämplig kandidat i den franskättade adelsmannen Jacques Rousseau. Cecilia tvingas in i ett äktenskap med en man hon inte älskar. För vad är alternativet om hon inte gifter sig? Och vad vill egentligen Ludvig som plötsligt dyker upp? Cecilia vet inte längre vad hon känner när hon återser ungdomskärleken som reste till Italien och sedan aldrig hörde av sig. 


Mina tankar: Den här sortens bok är inte alls något som jag brukar läsa, men det var något som väckte min nyfikenhet då jag fick en förfrågan - omslaget kanske? När jag sedan fick hem den i brevlådan förra veckan, kom den inslagen i en rosa rosett tillsammans med ett trevligt brev/beskrivning av boken. Redan där smälte jag lite! Det är något särskilt då förlagen och författarna anstränger sig lite extra när de skickar hem en bok! Dessutom skrev Frida Skybäck några härliga inlägg på Månpockets Facebooksida förra veckan, om hur hon skrivit boken, gjort research och om hennes vardag som författare, vilket gjorde mig lite extra nyfiken. 

Jag satte genast igång att läsa och ville verkligen älska boken från första stund, men ändå gick det riktigt trögt för mig att läsa. Fick till en början inte någon känsla för historien som jag tyckte segade sig fram. Inte heller för huvudkaraktären Cecilia, som inte riktigt var så som jag nog trodde att hon skulle vara. Den stora hemligheten i boken som hela handlingen byggs upp gentemot kändes alldeles för självklar alldeles för snabbt, vilket retade mig till en början. 

Men plötsligt hände något och jag fastnade i berättelsen. De olika kvinnliga karaktärerna, tillsammans med den historiska aspekten och beskrivningarna av mina hemtrakter började fascinerade mig. Jag ville verkligen veta hur det skulle gå för Cecilia och jag kunde inte sluta läsa. Sista delen av boken läste jag ut i ett svep och efter att jag slagit igen boken kom jag på mig själv att vilja läsa fortsättningen, gärna nu med en gång! Konstig känsla med tanke på att första delen av boken gått så trögt för mig att läsa. Men sen så älskar jag ju böcker med mycket spänning och action och detta var inte alls den sortens bok. 

Om man gillar historiska romaner med inslag av kärlek och familjehemligheter så tror jag att man kommer älska denna boken! Andra boken i serien, Polarnatt väntas komma ut våren 2015.


1 kommentar:

  1. Jag förstår vad du menar med att den var lite trögstartad ;)

    SvaraRadera