måndag 20 oktober 2014

Prodigy - Marie Lu

Boktitel: Prodigy
Författare: Marie Lu
Översättning: Katarina Falk
Förlag: Modernista (Tack för recensionsexemplaret av denna boken!)
Bandtyp: Inbunden, E-bok
Antal sidor: 338
Utgiven: 2014
Serie: Legend, bok 2 av 3
Genre: Science Fiction, Dystopi, Ungdom/Unga vuxna, Utländsk skönlitteratur.
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: En vecka har gått sedan June och Day med nöd och näppe lyckades fly från Los Angeles och Republiken med livet i behåll. Day antas vara död efter att ha förlorat sin bror till en avrättningspatrull som trodde att det i själva verket var honom de tog livet av. June är nu Republikens mest eftersökta förrädare.
Desperata efter hjälp vänder sig June och Day till Patrioterna - en rebellgrupp som vigt sina liv åt att få Republiken på fall. Men går det att lita på Patrioterna? Eller har dessa, utan att inse det, själva blivit brickor i det mest skrämmande av politiska spel?

Mina tankar: Då har jag även läst ut andra delen i Marie Lu´s trilogi om June och Day. Det är ganska vanligt att andra boken i en trilogi känns lite som en transportsträcka mot slutet. Att författaren stoppar in lite mycket utfyllnad, bara för att dra ut på historien. Men så tyckte jag inte alls var fallet i Prodigy. Utan här fortsätter den spännande och actionfyllda handlingen rakt igenom hela boken. Man får lära känna karaktärerna på ett djupare plan, man får svar på en del frågetecken som hänger kvar från första boken och man får äntligen veta mer om vad som hänt i världen. Då menar jag inte bara vad som hänt i USA, för så brukar tyvärr vara fallet i dessa böcker annars. Att det känns som att USA ÄR hela världen och resten av världen inte ens existerar. Men här får man faktiskt en lite inblick i hur det har gått för resten av världen också, vilket är väldigt intressant. Som läsare får man även en hel del att fundera över och man slits fram och tillbaka mellan dessa tankar och känslor medan man läser - Vem är god och vem är ond? Vem kan man egentligen lita på? Och vad är rätt och fel beslut?

I första boken blev jag väldigt förtjust i karaktären Day och i denna boken växer han ännu mer i mina ögon. Jag är imponerad av att Marie Lu verkligen har lyckats att skapa en härlig personlighet som inte är för mycket på något håll. Jag gillar att hon har skapat intressanta karaktärer som inte blir alldeles mjäkiga så fort de blir kära. Det är annars ett vanligt fenomen i dessa böcker, att karaktärer som precis varit starka och kunde ta intelligenta beslut, plötsligt blir alldeles korkade och menlösa när de blir kära. Något som kan reta ihjäl en som läsare!

Jag kan verkligen rekommendera dessa böcker och jag måste säga att jag tycker Prodigy är ännu bättre än första boken Legend. Nu längtar oerhört efter att sätta tänderna i tredje boken Champion!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar