fredag 17 oktober 2014

Bokbloggsjerka 17 – 20 oktober

Fredag betyder bokbloggsjerka hos Annika. Idag ställer hon frågan:  

Vilken bok bör man inte veta någonting alls om innan man själv läser den?

Jag börjar genast tänka på böcker som har en twist eller en rejäl vändning i handlingen. Sånt är sällan speciellt roligt att veta i förväg, då det förstör själva överraskningsmomentet. Den senaste boken jag läste med en sådan lite chockande vändning är Gone Girl av Gillian Flynn. Där visste jag att vändningen skulle komma, men jag hade inte någon aning om på vilket sätt historien skulle kastas upp och ner. Och den boken hade inte alls varit densamma att läsa om jag vetat det i förväg! 

Men sen finns det böcker där jag i förväg vetat att boken skulle ha ett oväntat slut. Jag tänker nu senast på Allegiant av Veronica Roth, där många andra blev riktigt besvikna på slutet och tyckte det förstörde hela boken. Men eftersom jag redan visste vad som skulle hända, så blev jag inte så besviken och kunde nog uppskatta den på ett annat sätt än vad jag gjort annars. 

Ja, det här inte helt lätt det där och det finns fördelar och nackdelar med att veta mycket om en bok innan man läser den! Men vad tycker ni? Finns det någon speciell bok som jag inte vill veta något om innan man läser den? 

19 kommentarer:

 1. Jag vill nog helst veta så lite som möjligt i förväg om de böcker som jag ska läsa.

  SvaraRadera
 2. Kul att du nämner Gone girl. Den har jag tänkt att jag ska läsa inom kort. Visste inte att där var en vändning i den.

  SvaraRadera
 3. Gone girl var en bok som jag blev väldigt påverkad av vad andra tyckte och drog mig för att läsa pga att många skrev om det oväntade slutet. Jag tror att jag skulle tyckt bättre om den ifall jag inte vetat det!

  SvaraRadera
 4. "Gone Girl" skulle verkligen tappa charmen om man kände till slutet!

  SvaraRadera
 5. Gone girl har jag faktiskt lyckats undvika att veta för mycket om. Hoppas läsa den snart, i alla fall innan jag ser filmen :)

  SvaraRadera
 6. "Gone girl" har man läst så mycket positiva omdömen om nu, dock inget avslöjande... så det kanske vore idé att läsa den då innan så sker! :)

  SvaraRadera
 7. Gone girl gillade jag jättemycket. Ser fram mot filmen. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. Jag var kanske för bokstavlig i mitt tolkande av frågan, jag vill ju inte heller ha stora spoilers som att veta twisten i Gone Girl men en grundläggande aning om vad boken handlar om vill jag ha tex genom att läsa baksidetexten.

  SvaraRadera
 9. Även jag svarade Gone Girl och jag har sett att det är fler än du och jag. Antagligen för att många läst den rätt nyligen och har den i färskt minne :)

  SvaraRadera
 10. Gon girl är en riktigt överraskande bok. Själv försöker jag just nu att inte läsa något om Allegiant för att behålla spänningen till slutet.

  SvaraRadera
 11. Gone Girl är sååå bra! Jag ser fram emot filmen!

  SvaraRadera
 12. Först tänkte jag ta Gone Girl för den är verkligen ett sådant exempel!

  SvaraRadera
 13. Jag gillar att bli överraskad av böcker som jag inte väntat mig så mycket av.

  SvaraRadera
 14. Ännu en med Gone Girl, känns som att jag borde se till att läsa den :)

  SvaraRadera
 15. Spoilers borde vara straffbart :)

  SvaraRadera
 16. Jag har inte läst Gone girl än, tyvärr. För i och med att filmen släppts så har jag förstått vändningen och vad den består av, så trist!

  SvaraRadera