torsdag 2 oktober 2014

Swing - Bengt Ohlsson

Boktitel: Swing
Författare: Bengt Ohlsson
Förlag: Bonnier Pocket
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 266
Utgiven: 2014
Genre: Samtidslitteratur, Svensk skönlitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Åke och Hanna har det egentligen ganska bra med varann. Men en impuls från en väninna, kombinerat med en vag känsla av man borde vilja experimentera mer i sitt liv, gör att Hanna övertalar Åke att följa med till en swingerklubb. Där man byter partners en och en. Eller gör det alla på en gång. Eller vad det nu blir. Åke ställer upp, mest för att inte vara den som alltid säger nej.
Besöket leder inte till någonting just, men strax därefter får de av klubbens värdinna veta att ett annat par är intresserat av en fortsättning.
Nu ska experimentet fullföljas. Nu ska Åke och Hanna vidga sina horisonter. Efter en spänd middag på spaghetti vongole går de med varsin partner till varsitt rum. Det går bra i det ena. Mindre bra i det andra. Och vad händer sedan?


Mina tankar: Ibland får jag ett infall att läsa något helt annorlunda, något jag aldrig annars läser - om ett ämne som jag inte vet speciellt mycket om. Just så kände jag när jag hittade denna bland boknyheterna - varför inte läsa en bok om swingers!?

Tror att många kan bli lite skrämda (eller nyfikna?) av att det är en bok om partnerbyte, vilket är ett ganska obekvämt ämne för de flesta. Men jag vill egentligen påstå att det är en bok om förhållande i första hand. Det är en oförutsägbar, komisk, lite deprimerande och gripande berättelse om ett par som varit tillsammans i många år och har väl ett ganska bra förhållande, men har kört fast lite i vardagstristessen. Den handlar om hur lätt man hamnar i gamla hjulspår som är svåra att komma ur och känslan av att inte räcka till och vilja något mer! Man får följa Åke och Hanna växelvis genom denna historien, som ger väldigt olika vinklar på samma berättelse.

Jag vill inte påstå att jag tyckte denna boken var så bra, snarare lite intressant eftersom den rör detta ganska udda ämnen. Läsvärd - nja. Minnesvärd - inte direkt. Intressant - ja ganska. 
Läs och avgör själv vad ni tycker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar