söndag 7 december 2014

Bokbloggsjerka 5 – 8 december

Äntligen helg! Helg betyder också bokbloggsjerka hos Annika som denna veckan ställer frågan: 

Hur tror du att man kan inspirera barns läsande? Har du några goda exempel?

Jag kan bara spekulera efter mina egna erfarenheter här. Men jag tror absolut att det bästa sättet att inspirera barn till att läsa, är att läsa mycket själv och att visa att läsning är en självklar och mycket rolig och givande del av vardagen.

Min dotter är bara 2 ½ år och jag försöker läsa så mycket jag kan för henne. Intresset för olika saker i den åldern går lite upp och ner och likaså intresset för böcker. Men jag har redan sedan hon var nyfödd varit med i en bokklubb där jag får hem nya böcker varje månad. Ibland tycker hon inte alls det är intressant och ibland vill hon läsa böcker precis heeela tiden. Då det gärna är samma böcker som ska läsas om och om igen, är det inte alltid lika roligt som förälder, men jag försöker ändå uppmuntra det så mycket jag bara kan!

Jag minns själv väldigt väl att mina föräldrar läste mycket för mig när jag var liten. När jag sen kunde läsa själv fortsatte vi ändå att läsa tillsammans då och då. Vi låg tillsammans i min säng på kvällarna och läste vartannat kapitel eller varannan sida i en bok - ett supermysigt sätt att umgås. Minns de stunderna med ett leende och tror definitivt att de varit en del till att jag läser mycket som vuxen!

Hur tror du man kan inspirera barn till att läsa böcker?

7 kommentarer:

 1. Håller med helt och hållet att det är viktigt att själv läsa mycket och visa att det är roligt att läsa.

  SvaraRadera
 2. Visst är det mysigt att läsa tillsammans även nar man kan läsa.

  SvaraRadera
 3. Ett klokt svar! Att läsa högt är väldigt mysigt och fungerar även när man är vuxen! =)

  SvaraRadera
 4. Att läsa tillsammans är ett fantastiskt sätt att umgås.

  SvaraRadera
 5. Jag kommer egentligen inte ihåg det, men de har talat om för mig att de läste för mig när jag var liten.

  SvaraRadera
 6. Mina barn började läsa själva parallellt med att vi läste högt för dem, de var omgivna av olika sorters böcker och vi besökte bibliotek. De blev riktiga bokslukare, men bara i en period. Nu läser det inget alls, men jag lever på hoppet att de ska hitta tillbaka till läsandet igen.

  SvaraRadera