söndag 7 december 2014

En man som heter Ove - Fredrik Backman

Boktitel: En man som heter Ove
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 347
Utgiven: 2013
Genre: SamtidslitteraturSvensk skönlitteratur.
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!
Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den.
Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.
Mina tankar: Det här är en sådan bok som jag funderat på att läsa hur länge som helst, men som jag inte har kommit till skott med att läsa. Nu i förra veckan fick jag ett spontant infall och satte äntligen igång. Nu så här i efterhand undrar jag varför jag inte läst den här underbara boken tidigare?
Det tog inte många sidor, eller egentligen inte speciellt många meningar innan jag var fast. Jag satt där och flinade lite för mig själv, då jag direkt insåg likheterna mellan den sura granngubben i vår bostadsförening här hemma och den bittra huvudkaraktären Ove. De flesta har nog en Ove i sin närhet på ett eller annat sätt och det är just det som är lite finurligt med berättelsen och gör att den tilltalar så många! 
Samma härliga känsla som när jag slog upp Hundraåringen kom genast över mig, men jag förstod också att denna boken skulle var så mycket mer än rolig. Att det skulle finnas en oväntad och gripande historia bakom den där sura gamla gubben. Boken innehåller verkligen lite av varje - humor, sorg, glädje, kärlek och vänskap. Härliga karaktärer, en stor portion igenkänningsfaktor och en tänkvärd historia som väcker känslor!
En alldeles fantastisk bok som jag verkligen kan rekommendera och som jag tror kan tilltala de flesta sorters läsare! Har du inte redan läst den, så LÄS DEN!1 kommentar:

  1. Det är verkligen en helt fantastisk bok. Jag både skrattade och grät :)

    SvaraRadera