måndag 9 mars 2015

Den femte vågen - Rick Yancey

Boktitel: Den femte vågen 
Originaltitel: The 5th wave
Författare: Rick Yancey
Översättning: Jan Risheden
Förlag: Rabén Sjögren
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 490
Utgiven: 2014
Serie: Den femte vågen, bok 1 av 3
Genre: Science FictionUngdom/Unga vuxna, Utländsk skönlitteratur.
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Efter första vågen finns bara mörker. Efter andra vågen är det bara de som har tur som överlever. Efter tredje vågen är det bara de som har otur som överlever. Efter fjärde vågen finns bara en regel: lita inte på någon.
Nu är det gryning efter den femte vågen och Cassie flyr från De andra. De som ser ut som vanliga människor men som dödar alla de ser. De andra, som har splittrat jordens få överlevande. Cassies föräldrar är döda och hennes lillebror tillfångatagen. Nu flyr hon för livet, hon flyr från De andra. Cassie har valt att inte lita på någon. Hon vet att ensam är stark inte bara är ett slitet uttryck, utan det kanske enda sättet att hålla sig vid liv.

Mina tankar: Så man slår upp en ny bok, läser 200 sidor i ett sträck, tappar tidsupfattningen och är fast redan från första sidan, då vet man att man hittat en riktigt bra bok! Detta hände mig när jag satte igång att läsa Den femte vågen...

Ni vet sedan tidigare att jag gillar den här sortens böcker och tycker det är väldigt intressant att se vad författaren gör med konceptet "En värld som gått åt skogen på ett eller annat sätt". Framförallt tycker jag det är intressant att se hur författaren lyckas gestalta människorna och relationerna i en värld där allt man tog för givet inte längre finns. Hur skulle man reagera? Vilken sorts person blir man i en sådan värld? Detta tycker jag Rick Yancey lyckats utmärkt med, då han fått ihop en realistisk historia med intressanta karaktärer. Relationen mellan Cassie och hennes lillebror gestaltas på ett sådan hjärtslitande vis att det höjer boken ytterligare en nivå. Det är överlag en väldigt välskriven, spännande och gripande berättelse som snyggt vävs samman av flera personers berättarperspektiv. 

Gillar ni denna typen av böcker så får ni absolut inte missa denna! En bra bok som ger mersmak! Andra delen i denna trilogin som heter Det oändliga havet och jag längtar redan efter att sätta igång att läsa!1 kommentar:

  1. Jag tyckte också den här var väldigt bra, Det oändliga havet har jag redan stående här men oläst.

    SvaraRadera