onsdag 28 juni 2017

Razortrilogin - Ann Aguirre

Boktitel: Enklav
Originaltitel: Enclave
Författare: Ann Aguirre
Översättning: Lena Jonsson och Emma Jonsson Sandström
Förlag: Modernista
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 246
Utgiven: 2016
Serie: Razorland del 1 av 3
Genre:Ungdom/Unga vuxna, Utländsk skönlitteratur, Science fiction, Dystopi.
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: 
New York ligger i ruiner. Större delen av invånarna utplånades för länge sedan av pesten. En del av de överlevande sökte sig ner under jord och här lever de kvar i olika enklaver. Men i tunnlarna utanför deras befästningar lurar fasansfulla varelser i mörkret Freaks som livnär sig på människokött. Sällan får någon i enklaven uppleva sin tjugoårsdag.
När Deuce fyller femton genomgår hon blodsriten som förvandlar henne till jägarinna. Hon paras ihop med Fade, en jägare i hennes egen ålder som bodde ovan jord när han var liten. Snart upptäcker de att den närmaste enklaven helt har utplånats av Freaksen, men de äldste vägrar att tro på dem. I stället förvisas Deuce och Fade från enklaven för all framtid och tvingas söka sig ovan jord, upp till Topside.
Nu måste flickan som fötts i mörkret överleva i dagsljuset vägledd av Fades vaga minnen av en stad som nu endast befolkas av några få farliga gäng. Deras enda chans att överleva är att söka sig norrut, till en trakt Fades far en gång brukade berätta om, en paradisisk plats där människor kunde leva i fred. Existerar den verkligen? Och kommer i så fall deras mod och jägarskicklighet räcka till för att besegra alla faror på vägen?
Enklav är en rafflande berättelse om två unga människor i en apokalyptisk värld, som ställs inför faror och känslor de aldrig tidigare upplevt.


Boktitel: Utpost
Originaltitel: Outpost
Författare: Ann Aguirre
Översättning: Lena Jonsson och Emma Jonsson Sandström
Förlag: Modernista
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 309
Utgiven: 2017
Serie: Razorland del 2 av 3
Genre:Ungdom/Unga vuxna, Utländsk skönlitteratur, Science fiction, Dystopi.
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: 
Ingenting är sig likt för Deuce. När hon levde under jord betraktades hon som vuxen. Numera, i staden Salvation på Topside,, uppfattas hon som en ung problemtjej, och hon måste gå i skolan.
Men Deuce passar inte in bland de andra tjejerna: Det enda hon kan är att slåss.
Dessutom har hennes stridspartner Fade tagit avstånd från henne. Hennes känslor för honom har inte förändrats, men han verkar inte ens vilja komma i närheten av henne längre. Förvirrad och ensam letar hon efter ett sätt att komma bort från staden.
Hon anmäler sig som frivillig till de sommarpatruller som skyddar odlarna medan de arbetar på fälten utanför stadsmuren. Det brukar vara ett rent rutinuppdrag, men situationen har förändrats på Topside. Freaksen håller på att bli smartare. De spanar. Väntar. Planerar. De tycks ha bestämt sig för att krossa Salvation. Det krävs en orädd jägarinna som Deuce för att stoppa dem.


Boktitel: Hord
Originaltitel: Horde
Författare: Ann Aguirre
Översättning: Lena Jonsson och Emma Jonsson Sandström
Förlag: Modernista
Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 437
Utgiven: 2016
Serie: Razorland del 3 av 3
Genre:Ungdom/Unga vuxna, Utländsk skönlitteratur, Science fiction, Dystopi.
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: 
Staden Räddning är omringad, monstren har samlats vid stadsportarna och den här gången kommer de inte att ge sig av. När Spadertvå, Tålig, Stalker och Tegan drar i gång har de oddsen emot sig. Men oddsen har varit emot Spadertvå sedan hon föddes.
Det må vara sant att hon inte är någon Jägarinna längre, men hon är inte den som tar till flykten. Med knivar i händerna och med kompanjonerna vid sin sida, kommer hon inte att ge upp, vare sig hon kämpar för sitt liv eller för Tåligs kärlek.
Framför sig har de sitt livs strid. Det har inte funnits ett krig som det här på århundraden, och människan har glömt hur man står upp för sig själv och kämpar.
Såvida inte Spadertvå kan leda dem i striden.
Men den här gången är det mer än en enstaka enklavs eller utposts öde det handlar om. Den här gången bär Spadertvå fanan för hela mänsklighetens överlevnad

Mina tankar: För några månader sedan kom jag in i en bra läsperiod och började avverka böcker på löpande band. Plötsligt såg jag boken Enklav ligga där i bokhyllan och började fundera över vad det var för en bok? Varför hade jag inte läst den tidigare? Blev nyfiken och började läsa och efter en stund blev jag lite arg på mig själv. Det här var ju riktigt bra, varför har den bara legat i hyllan i alla dessa månader! Jag läste och läste och vips var den första boken slut, den andra inköpt och den tredje lånad på biblioteket. En vecka senare var alla tre böckerna utlästa och jag var helt såld.

Jag älskar den här sortens böcker och har läst flera liknande trilogier. Men denna känns annorlunda, lite uppfriskande på något sätt. Måste nog säga att det är en av de bästa jag läste i sin genre. Det är en väldigt intressant värld som Ann Aguirre byggt upp. Bara den gjorde att jag ville läsa mer. Karaktärerna är fantastiska - jag blev väldigt förtjust i huvudkaraktären Spadertvå/Deuce och henne resa genom böckerna. Det är hög kvalité och högt tempo på historien rakt igenom alla tre böckerna, vilket gör det svårt att lägga dem ifrån sig när man väl börjat läsa. 

Något som man bör tänka på innan man börjar läsa böckerna, är att i de inbundna böckerna är alla namn översatta till svenska, exempelvis heter några av huvudkaraktärerna Spadertvå och Tålig. Medan i pocket utgåvorna är namnen på engelska och huvudkaraktärerna heter istället Deuce och Fade. Jag läste första boken inbunden, andra boken som pocket och tredje som inbunden. Så jag var lite förvirrade på alla namn emellanåt och hade fördragit att läsa alla böckerna som pocket. Men som sagt är jag väldigt förtjust i dessa böcker och gillar man böcker som Hungerspelen, Divergent o.s.v. så är dessa ett måste!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar