tisdag 11 juli 2017

Ingenting och allting - Nicola Yoon


Boktitel: Ingenting och allting
Originaltitel: Everything, Everything
Författare: Nicola Yoon
Översättning: Ylva Stålmarck
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 300
Utgiven: 2017
Genre: Kärlek/Romantik, Ungdom/Unga vuxna, Utländsk skönlitteratur.
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Vi kanske inte kan förutsäga framtiden, men vissa saker går ändå att förutspå. Som att jag kommer att bli kär i Olly. Och att det kommer att sluta i katastrof.

Maddy lider av en extremt ovanlig sjukdom som i princip innebär att hon är allergisk mot världen. På sjutton år har hon aldrig varit utanför huset. Hon fördriver sina dagar med att plugga på distans, umgås med sin mamma och sköterskan Carla och läser mängder av böcker.
Så 
en dag flyttar den jämnårige Olly in i huset bredvid – svartklädd, graciös som en katt och med ögon blåa som Atlanten. Fascinerade betraktar de varandra från varsitt fönster. Men när de börjar chatta och lär känna varandra på riktigt inser Maddy att hon måste få träffa honom, vilka riskerna än är. För vad är egentligen livet värt om man aldrig får veta hur det är att älska någon på riktigt?

Mina tankar: När jag hittade den här boken blev jag väldigt nyfiken på den unika handlingen. Den handlar om en tonårstjej som är mer eller mindre allergisk mot hela världen och har därför inte varit utanför sitt hus på 17 år. Hur fungerar det att leva sitt liv så? började jag genast fundera.
Jag gillade själva uppbyggnaden av boken. Korta kapitel växlas med chattar, e-mail, anteckningar och små skisser, vilket gör boken lättläst och sidorna bara flyger förbi. Det är egentligen en ganska tragisk berättelse, men författaren väljer att lyfta fram förälskelsen och humorn, därför känns boken mer lättsam och charmig. Det är överlag en mysig ungdomsbok, men jag saknar tyvärr lite djup. Twisten på slutet är intressant, men ganska förutsägbar. Det känns som man bara skrapar lite på ytan och därför får jag ingen riktig känsla för boken. En läsvärd bok, men tyvärr ingen bok som kommer lägga sig på minnet. Filmen som bygger på boken går just nu på bio och den måste jag absolut se vid något tillfälle.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar