onsdag 30 augusti 2017

Flickan och skammen - Katarina Wennstam

Boktitel: Flickan och skammen
Författare: Katarina Wennstam
Förlag: Bonnier Pocket
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 250
Utgiven: 2017
Genre: Faktabok, Samhälle & Politik, Genus, Sexuella trakasserier och övergrepp
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Beskrivning: ”Kvinnor och flickor har i alla tider stämplats för sin sexualitet. Ibland har det inte ens med faktiska sexuella handlingar att göra, en flicka som tar plats kan snabbt stämplas som hora eller slampa. Inget är effektivare för att oskadliggöra en kvinna.”
Flickan och skammen är ett kritiskt reportage om ryktesspridning, sexualitet och skam, skriven i samma anda som de banbrytande böckerna Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman.

Mina tankar: Jag har läst tre böcker (Smuts, Dökergök och Alfahannen) av Katarina Wennstam tidigare. Alla har varit hennes skönlitterära böcker och jag gillar hennes sätt att skriva om aktuella och jobbiga ämnen på ett sätt som ger mersmak, men samtidigt en klump i magen. 

Denna boken är inte en av hennes fiktiva böcker utan av bok fylld med verkliga berättelser. Och jag skulle ljuga om jag inte sa att det tar emot att läsa den här boken. Absolut inte för att den är dålig på något sätt, utan för att det är ett jobbigt ämne att läsa om. Att få upp ögonen för hur stor skillnad det egentligen är på hur samhället ser på män och kvinnors sexualitet. Att det egentligen inte behövs någon speciell anledning för att en flicka ska få rykte om sig att vara en hora. Att det inte alls handlar om hur sexuellt aktiv hon är, utan att hon råkar vara annorlunda, "för" snygg eller sagt "fel" saker. Att för en man som blir kallad player är det något han blir beundrad för, medan för en kvinna som blir kallad hora, är det något väldigt negativt. Dessutom kan dessa rykten sedan leva kvar i år eller en hel livstid.

I boken varvar Katarina verkliga berättelser och intervjuer med den historiska bilden bakom dessa beteenden. Det är en otroligt viktig och intressant bok, som väcker massor av tankar och känslor medan man läser. Jag tyckte dock att själva upplägget i boken var lite rörigt och jag tappade tråden emellanåt. Det var några veckor sedan jag läste boken nu, men jag kan inte riktigt släppa den. Jag har alltid rört mig på mansdominerade arbetsplatser, stått i klacken för det lokala hockeylaget i många år och haft andra intressen där jag umgåtts med mycket män. Jag har sett/hört/upplevt mycket av det som Katarina Wennstam skriver om, men faktiskt inte funderat så mycket på det tidigare. Jag har tänkt att det är så här världen ser ut och accepterat det! Men nu när jag läst boken och fått upp ögonen för detta, ger det mig en rejäl klump i magen att det är i den sortens värld min dotter ska växa upp i. Samtidigt vet jag att det inte är så här överallt och att utvecklingen går åt rätt håll. Men det här är som sagt en oerhört viktig bok och alla borde ta sig tid att läsa den!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar