tisdag 8 augusti 2017

Björnstad - Fredrik Backman

Boktitel: Björnstad
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Piratförlaget
Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 472
Utgiven: 2016
Serie: Björnstad del 1
Genre: Svensk skönlitteratur, Samtidslitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj? Vad betyder en enda match för ett samhälle som kämpar för sin överlevnad?
Bara allt. Den betyder bara allt.
Björnstad är den första delen i en serie om en liten plats med stora drömmar. Den handlar om 15-åriga flickors odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men den handlar också om ett oförlåtligt brott, hur snabbt ett samhälle kan lära sig att blunda, och de fruktansvärda saker vi ibland är redo att göra för framgång.
Mitt i allt står Peter, som flyttar hem efter livet som hockeyproffs för att bygga upp sin moderklubb, och Mira, som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som fru och mamma. Det är en saga om idrott och familj, och om hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn.
Björnstad är Fredrik Backmans allvarligaste roman hittills. En berättelse om kärleken till en folkrörelse, men även om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen är.

Mina tankar: Jag är ju väldigt förtjust i Fredrik Backmans bok En man som heter Ove och efter att ha läst den, tänkte jag länge att jag skulle läsa flera av hans böcker, men det har inte blivit av. Men så hittade jag den här boken, blev lite extra nyfiken och tyckte att det var dags!

Boken handlar om en mindre stad där stadens hockeylag betyder precis ALLT. Man får följa flera olika karaktärer som alla är inblandande i hockeyn på ett eller annat sätt medan berättelsen vävs samman på ett intressant sätt. Boken börjar med dessa meningar: 
"Sent en kväll i slutet av mars tog en tonåring ett dubbelpipigt hagelgevär i handen, gick rakt ut i skogen, satte vapnet mot en människas panna och tryckte av. Det här är historierna om hur vi hamnade där."
Fredrik Backman skriver på ett sätt som gör mig alldeles trollbunden. Han leker med orden och är otroligt bra på att skapa en berättelse som känns på djupet och karaktärer som berör. Jag var fast redan efter den där första sidan och efter det kunde jag knappt sluta läsa. Jag ville bara veta hur boken skulle utvecklas sig! 

Någon som inte är sportintresserad kanske blir avskräckt över att det är en bok som handlar väldigt mycket om hockey. Och ja, det är en bok om hockey, kärleken till sporten och om machokulturen som finns runt väldigt många idrottsklubbar, men det är också en bok om så mycket mer! Den berör många andra ämnen - vänskap, kärlek, längtan, homosexualitet, utanförskap, arbetslöshet, våldtäkt, grupptryck och att försöka hitta sin identitet i en liten stad.

Det är en mörk historia som samtidigt innehåller hopp. Boken är otroligt välskriven och den väcker massor av känslor och tankar medan man läser. Jag kan bara sammanfatta det genom att säga att jag tycker den är alldeles fantastisk!! Ni som har missat den, LÄS DEN! Det här är en bok ni inte får missa! Andra delen i serien Vi mot er kommer ut inom kort och jag längtar efter att få läsa den! 1 kommentar: