onsdag 2 januari 2013

Den hemlige kocken & Äkta vara - Mats-Eric Nilsson

Boktitel:  Den hemlige kocken: det okända fusket med maten på din tallrik
Författare: Mats-Eric Nilsson
Förlag: Ordfront förlag
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 279
Utgiven: 2008
Genre: Faktabok, Mat/Livsmedel
Finns att köpa på: AdlibrisCDONBokus


Beskrivning: Varje dag kommer det ut mer än en ny kokbok i Sverige. Utgivningen dignar av sensuella citroner, underbara olivoljor och den senaste hälsometoden. Men vad händer med livsmedlen innan de kommer in i våra kök? Såväl till vardags som till fest sätter vi aningslöst i oss mängder av tillsatser och substitut, lurade av reklamens budskap om hemlagat och hälsosamt. För myndigheterna är det huvudsaken att livsmedlen inte är direkt hälsovådliga. Sedan är det fritt fram att sälja glass som inte är glass och cider som inte är cider. Mats-Eric Nilssons väldokumenterade avslöjanden gäller inte bara skräpmat, utan allt från färskpressad juice och butiksbakat bröd till tryffelolja och balsamvinäger, en vanlig vinäger som sötats och färgats med karamellfärg. Den äkta varan är så dyr att den njuts droppvis med pipett. Med författaren som personlig och engagerad guide berättas samtidigt industrimatens moderna historia. Om de välorganiserade kampanjer som fick motsträviga husmödrar att glömma hur riktig mat lagas och smakar. Boken innehåller även en uppslagsdel med ett 50-tal olika livsmedel. Hur går fusket med dem till och var kan man hitta de oförvanskade alternativen? Här finns en karta med gårdsbutiker samt en säsongskalender över när man ska äta vad. Sist finns en praktisk guide till alla de 320 förvirrande E-numren. Hur framställs dessa kemikalier och kan de vara farliga för hälsan? Och hur manipulerar de våra smaklökar?Boktitel: Äkta vara: guiden till oförfalskad mat.
Författare: Mats-Eric Nilsson
Förlag: Ordfront förlag
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 280
Utgiven: 2009
Genre: Faktabok, MAt/Livsmedel
Finns att köpa på: AdlibrisCDONBokus

Beskrivning - Äkta vara: Vad är det egentligen vi stoppar i oss? Frågan släpper inte taget om de tiotusentals svenskar som läst Den hemlige kocken det okända fusket med maten på din tallrik. Boken har skakat om såväl tiotusentals konsumenter som stora delar av livsmedelsindustrin och sålt i en kvarts miljon exemplar. 
Idag talas det som aldrig förr om den fejkade maten. Vi konsumenter inser plötsligt att vi är grundlurade av de stora livsmedelskedjornas utbud. Rikt på tillsatser men fattigt på råvaror. Men vad ska man då äta, är den givna följdfrågan. Och hur hittar man de genuina och oförfalskade livsmedlen? Vad döljer sig i burkarna med barnmat? Hur får laxen och oliverna sin färg? Varifrån kommer gräddfilsmaken i chipsen?

Mina tankar: Jag läste dessa två böckerna då jag studerade och skulle hålla ett föredrag om en viktig samhällsfråga. Jag valde ämnet "Vad är det vi äter", då jag alltid varit intresserad av mat och matlagning och ofta försökt göra så mycket mat så möjligt från grunden. Började läsa på lite i ämnet på Internet, och köpte sedan dessa böcker och blev då både väldigt förfärad och arg, men också väldigt intresserad och nyfiken. Efteråt har jag inte kunnat släppa ämnet utan läser fortfarande vidare om ämnet på Internet och bläddrar i dessa böckerna för att kolla upp något då och då (På denna sidan kan man läsa mer: www.aktavara.org)

Är man det minst intresserad av mat och nyfiken på vad vi egentligen stoppar i oss, så tycker jag absolut att man ska läsa dessa böckerna - de är viktiga och riktigt intressanta! I båda böckerna kan man på ett lättläst och förståeligt sätt läsa om alla tillsatser som finns i vår mat, e-ämnen, aromämnen, lightprodukter o.s.v. Dessutom är det lätt att ta till sig, författaren ger bra exempel, man kan lätt slå upp olika saker i efterhand och man får tips på alternativ till all mat som innehåller tillsatser Visst kan det vara lite deprimerande att veta vad som egentligen gömmer sig bakom alla de konstiga e-ämnena och namnen på innehållsförteckningarna, men samtidigt vill man ju veta vad vi äter och när man vet lite grann är det svårt att inte vilja veta mer! Och en fråga som ständigt jagade i alla fall mig medan jag läste var: VARFÖR? Varför godkänner vi konsumenter allt detta fusk? Varför godkänner livsmedelsverket detta? Varför är det godkänt att kalla glassen för vaniljglass när den inte innehåller vanilj? Varför är det godkänt att marknadsföra alla lightprodukter som nyttiga när de egentligen inte alls är bra för oss? Varför innehåller idag vår mat en rad tillsatser som inte ens är tillåtna i hundmat? Osv... frågorna tar inte slut! En del av dessa frågor får man svar på, men många av frågorna fortsätter att jaga en och gör att många idag kämpar för att få bättre mat och bättre märkningar i våra affärer och en helt del förändringar är redan gjorda sedan böckerna kom ut! 

Detta är riktigt bra böcker som bara måste läsas och blir man mer nyfiken i ämnet så har Mats-Eric Nilsson också släppt böckerna Döden i grytan och Smakernas återkomst

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar