torsdag 3 januari 2013

Genom dina ögon - Stephenie Meyer

Boktitel: Genom dina ögon
Originaltitel: The Host
Författare: Stephenie Meyer
Översättning: Carina Jansson
Förlag: Damm förlag
Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 606
Utgiven: 2009
Genre: Science Fiction, Ungdom/Unga vuxna, Utländsk skönlittertur
Finns att köpa på: AdlibrisCDONBokus

Handling: Jorden har invaderats av en ras som tar över människornas sinnen medan de lämnar kroppen intakt och större delen av mänskligheten har dukat under. Men Melanie Stryder vägrar att tyna bort.
Vandraren, en av de invaderande Själarna som har tilldelats Melanies kropp, har hela tiden varit medveten om hur plågsamt det skulle vara att ta över en människas kropp: de överväldigande känslorna, de allt för tydliga minnena. Men det finns en svårighet som Vandraren inte har väntat sig att den tidigare ägaren av kroppen vägrar att ge sig av och överlämna kroppen till henne.
Melanie fyller Vandrarens sinne med bilder av Jared, mannen hon älskar och som hittills lyckats hålla sig gömd. Det är omöjligt för Vandraren att skilja på sina och Melanies känslor och snart åtrår hon en man hon aldrig mött. Hotet från de andra Själarna gör Vandraren och Melanie till ovilliga allierade och tillsammans ger de sig av för att finna mannen som de båda älskar.

Mina tankar: Jag läste Stephenie Meyers Twilightböcker för flera år sedan, innan filmerna och Twilighthysterin som råder numera och bara älskade dem. Läste alla fyra böckerna i ett nafs och var totalt förälskad - men sen kom filmerna och jag tyckte de förstörde alltihop - känslan i filmerna är inte ens i närheten av böckerna! Jaja, nu var det inte Twilight jag skulle skriva om, men denna boken är skriven av samma författare. Köpte den just av den anledningen och tyckte egentligen mest den verkade knepig när jag läste handlingen. Men hade bestämt mig för att ge den en chans och det gjorde jag. Den första delen av boken är seg, långsam och det är lite svårt att få grep om historien. Men sen hände något och jag blev alldeles trollbunden av den annorlunda historien, karaktärerna och relationerna i den och läste ut den på nolltid. Helt klart läsvärd trots den sega början (har själv redan läst den två gånger!) och den något knepiga handlingen, som efter ett tag inte alls känns så konstig utan ganska självklar! Gillar man dessutom Twilightböckerna och Meyers sätt att bygga upp berättelser, känslor och relationer så ska man helt klart läsa denna också, trots att det är något helt annat! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar