fredag 4 januari 2013

I det förflutna - Kate Morton

Boktitel: I det förflutna
Originaltitel: The Distant Hours
Författare: Kate Morton
Översättning: Ann Björkhem
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 556
Utgiven: 2011
Genre: Utländsk skönlitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisCDONBokus

Handling: Edie Burchill och hennes mamma har aldrig stått varandra nära, men ett gammalt brev som varit på villovägar sedan andra världskriget dyker plötsligt upp och väcker starka känslor till liv. Hon får veta att mamman som trettonåring skickades till ett slott på landsbygden som krigsbarn. Men vad hände egentligen där?
Eftersom mamman vägrar berätta beger sig Edie till det mystiska Milderhurst Castle för att hitta lösningen. Där bor de excentriska systrarna Blythe kvar och Edie kommer snart sanningen på spåret. Men andra hemligheter finns också gömda på slottet och pockar på hennes uppmärksamhet.

Mina tankar: Har tidigare läst boken Den gömda trädgården av denna författare och efter att ha läst dessa två böcker ser man ett tydligt mönster hur hon skriver och bygger upp sina karaktärer, miljöer och för handlingen framåt. Båda dessa böcker är ganska långsamma men samtidigt mysiga och gåtfulla berättelser som hoppar fram och tillbaka i tiden. I mellan åt kan man läsa sida upp och sida ner med information som inte alls känns relevant för berättelsen, men visar sig att knyta ihop historien på slutet. Bra person- och miljöbeskrivningar och tragiska människoöden. 

Kunde inte riktigt bestämma mig om jag gillar boken eller inte - första delen av boken är som sagt seg och långsam, nästan så pass att jag flera gånger funderade på att sluta läsa, medan i sista delen av boken börjar pusselbitarna falla på plats, den blir spännande och svår att lägga ifrån sig istället. Men kände precis samma sak efter att jag läst Den gåtfulla trädgården och jag valde ju att läsa ännu en bok av samma författare, så lite måste jag ha gillat den!!

Gillar man småmysiga böcker med mycket mystik och gåtfulla hemligheter och har tålamod med den sävliga starten, så är detta en bok för dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar