måndag 14 januari 2013

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann - Jonas Jonasson

Boktitel: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Författare: Jonas Jonasson
Förlag: Pocketförlaget
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 404
Utgiven: 2010
Genre: Svensk skönlitteratur, Samtidslitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisCDONBokus

Handling: Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt.
Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet - den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa.

Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? Och får lift med förre premiärministern Churchill? Och åker flodbåt med ordförande Maos unga hustru? Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya?

Trots att Allan är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen...

Mina tankar:  Då denna boken släppte på pocket 2010, så hamnade den snabbt överst på flera topplistor och stannade där vecka efter vecka. Jag stod flera gånger i bokhandeln, läste på baksidan och förstod inte charmen med boken - varför var den så populär och varför skulle jag vilja läsa om en hundraåring som klev ut genom ett fönster? Studerade runt denna tidpunkten och när jag fick i uppgift att läsa just denna boken drog jag en djup suck då jag hade en hel hög med böcker jag hellre ville läsa. Men hade inget val så jag satte igång. Och jag blev glatt förvånad, boken var inte alls som jag föreställde mig - den var knäpp, galen och väldigt, väldigt rolig! Plötsligt läste jag varje sekund jag hade över och som jag skrattade - tror faktiskt inte jag skrattat så när jag läst en bok förut! Huvudkaräktären Allan hamnar i de mest absurda, knasiga och konstiga situationer man kan tänka sig och det går inte ens att föreställa sig vad som ska hända på nästa sida i boken. Jag fullständigt älskade denna bok, för att den är så knäpp, rolig och helt oväntad! Missade ni den när den var som populärast, så läs den nu! 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar