onsdag 23 januari 2013

Hypnotisören - Lars Kepler

Boktitel: Hypnotisören
Författare: Lars Kepler
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 571
Utgiven: 2010
Serie: Joona Linna, - bok nr 1
Genre: Deckare/Kriminalroman, Svensk skönlitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisCDONBokus


Handling: I ett omklädningsrum på en idrottsplats i Tumba utanför Stockholm hittas en man brutalt mördad. Sedan återfinns hans fru och dotter lika besinningslöst ihjälhuggna i familjens radhus. Avsikten tycks ha varit att utplåna hela familjen. Men sonen överlever, svårt skadad, och när kriminalkommissarie Joona Linna förstår att det finns ännu en familjemedlem kvar i livet, en syster, inser han vikten av att hitta henne innan mördaren gör det. Sonen svävar in och ut ur medvetslöshet, och för att kunna skynda på förhörsprocessen tar Joona Linna kontakt med läkaren Erik Maria Bark och övertalar honom att hypnotisera pojken för att få en bild av händelseförloppet. 
Därmed bryter Erik Maria Bark sitt gamla löfte att aldrig mer hypnotisera och en skrämmande kedja av händelser tar obevekligt sin början.

Mina tankar: Då denna boken släpptes hade jag läst alldeles för mycket deckare och kriminalromaner och kände att den genren stod mig ända upp i halsen. Men det pratades väldigt mycket om boken i media, så bestämde mig trots allt för att lägga en beställning och ge den en chans. Läste ett par kapitel och gillade de inte alls, så den hamnade i bokhyllan och jag började på en annan bok och glömde bort den. 

Men ett tag efteråt la jag märke till att en bekant till mig hade med denna boken vart hon än gick och så fort hon fick en stund över satt hon med näsan i boken. Blev lite nyfiken eftersom när vi tidigare diskuterat böcker, kommit fram till att vi har liknande smak. Så jag var bara tvungen att höra vad hon hade att säga om boken. Hon sa att hon älskade den - älskade språket, handlingen, karaktärerna - ja, allt! Så jag bestämde mig för att ge den en andra chans, något jag sällan gör, eftersom det alltid finns så mycket annat jag vill läsa. Men jag började läsa och insåg ganska snabbt att anledningen till att jag inte gillade boken första gången var för att jag hade förutfattade meningar och var allmänt trött på deckare. Och man ska verkligen inte läsa en bok om man inte känner för det, då blir det aldrig bra! 
Som sagt så gillade jag boken denna gången - den är spännande och på gränsen till obehaglig och skrämmande, har lite oväntad handling och innehåller lite annorlunda men intressanta karaktärer. Det var lite blandat tempo i boken - i mellanåt händer allt väldigt snabbt och var vissa delar väldigt långdragna. En helt okej bok om man gillar denna genren!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar