onsdag 23 januari 2013

Sekter och hemliga sällskap i Sverige och världen - Clas Svahn

Boktitel: Sekter och hemliga sällskap i Sverige och världen
Författare: Clas Svahn
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 268
Utgiven: 2010
Genre: Religion, Faktabok
Finns att köpa på: AdlibrisCDONBokus


Handling: Vad är det som får en vanlig människa att gå med i sekt där han riskerar att dö? Varför startades världens mest kända hemliga sällskap, Prieuré de Sion, som blev känt genom Da Vinci-koden? Vilka beslut tar egentligen världens makthavare bakom våra ryggar när de träffas i grupper där ingen skriver protokoll och ingen får berätta vad man talade om?
Clas Svahn berättar om hur vi människor dras till hemligheter och låter oss utnyttjas av sekter trots att vi borde veta bättre och om hur lite svenska politiker gör för att stoppa detta.
En svensk riksdagsledamot berättar hur hennes telefon avlyssnades, avhoppare från omstridda sekter som Jehovas vittnen och Scientologerna talar om förtryck och iskall beräkning och en medlem i Moon-kyrkan ger sin bild av hur denna högerextrema sekt fungerar.
I den här boken får vi möta till synes oskyldiga hemliga sällskap, religiösa sekter som förvränger våra sinnen och domedagssekter som inte tvekar att ta livet av sina egna medlemmar.

Mina tankar: En bekant till mig rekommenderade denna boken och jag kände direkt att det var nödvändigt för mig att att läsa den, då jag alltid varit lite nyfiken på religion, sekter och hemliga sällskap. Trots det hade jag läst väldigt lite om ämnet innan och tyckte det var på tiden att jag lärde mig lite mer.

För visst så visste jag precis som de flesta att Tom Cruise och flera andra Hollywoodkändisar tillhör Scientologerna, men jag visste inte mycket mer om vad de står för eller vad de tror på, innan jag läste boken. Jag hade hört talas om sekten Folkets Tempel som tog massjälvmord, men aldrig vetat historien bakom förrän nu. Och jag var dessutom lite nyfiken på Jehovas Vittnen då jag hade en släkting som tillhörde dem de sista åren han var i livet och jag visste egentligen inte mycket om vad det innebar förrän jag läste lite om det i boken.


Författaren har skrivit ihop både korta och lite längre avsnitt om många olika sekter, mindre religioner och hemliga och mindre hemliga sällskap på ett informativt och väldigt intressant sätt. Jag streckläste boken, men det behöver man inte alls göra, utan det går lika bra att läsa lite i taget, bara läsa om det man tycker är intressant eller hoppa hit och dit. Jag gillade verkligen boken eftersom den är intressant och fängslande, samtidigt som den ger mycket information utan att bli tråkig och den väckte ett större intresse hos mig, vilket har gjort att jag läst vidare om flera av sällskapen.


Är du intresserad av detta ämne, men inte vill läsa flera olika böcker, så är detta en perfekt bok att börja med! 
1 kommentar:

  1. Mycket bra och viktig bok för att inte gå på alla märkliga sekter och konspirationsteorier!

    SvaraRadera