onsdag 30 januari 2013

Kolik och magknip - så överlever ni - Catharina Enblad Nordlund och Anders Nordlund

Boktitel: Kolik och magknip - så överlever ni!
Författare: Catharina Enblad Nordlund och Anders Nordlund
Förlag: Natur & Kultur
Bandtyp: Häftad
Antal sidor: 159
Utgiven: 2006
Genre: Faktabok - Barn, Tips & råd om barn.
Finns att köpa på: Tyvärr är denna svårt att få tag i, då förlaget slutat trycka den. Så det gäller att hitta den begagnad. Jag köpte mitt exemplar på Bokbörsen
Om du trots allt inte får tag i boken hälsar författaren Anders Nordlund att det går bra att maila honom på anderseriknordlund@hotmail.se då han fortfarande han några ex. av boken liggande i garaget!

Beskrivning: Att se sitt barn ha ont men inte kunna hjälpa är fruktansvärt! Här får trötta och oroliga föräldrar till barn med kolik eller magknip handfasta förslag på hur man överlever en längre skrikperiod. 
Vad är egentligen kolik? Vad kan man göra hemma för att underlätta? Vilken medicinsk hjälp finns att få? Och framför allt hur orkar man? Detta är bara några av de frågor du får svar på här. Boken är uppbyggd så att du som kolikförälder kan läsa den i små portioner och dyka ner i ett passande kapitel när du lyckas ta dig tid. Faktaavsnitten varvas med personliga intervjuer där ett antal familjer delar med sig av sina olika erfarenheter. 

Mina tankar: När jag tittar på vår glada lilla 6-månaders tjej idag, så är det faktiskt svårt att föreställa sig att för bara några månader sedan skrek hon eller var missnöjd nästan all vaken tid - hon hade kolik. Som förstagångsföräldrar och utan minst stöd från barnavårdcentralen kände jag och min man oss totalt misslyckade och hjälplösa. Vi gjorde allt som stod i vår makt för att få vår lilla tjej att slippa ha ont, sluta skrika och vara nöjd. Vi provade en hel rad med olika droppar, jag slutade äta en massa saker när jag ammade, men sen blev det specialersättning istället då jag mådde för dåligt. Vi provade magmassage i olika former, köpte en dyr elektrisk gunga, provade speciella pysventiler, vi bar, vyssade och gungade på alla möjliga sätt, vi sjöng, gick med vagnen, åkte bil, åkte in ett par gånger till barnakuten när det var som värst och tog massor av prover och till sist provade vi akupunktur 2 gånger i veckan.

Att många runt omkring oss fick lugna och harmoniska bebisar i samma veva gjorde heller inte saken lättare för oss. Det är svårt att beskriva för någon som inte haft ett barn med kolik hur det är - hur det där skriket sliter ens hjärta i tusen bitar - det är hemskt att se sitt barn ha så ont, samtidigt som man känner sig arg, ledsen, hjälplös, besviken, ensam och totalt värdelös då man inte kan göra något för att få det att sluta - tills en dag när det bara är borta...!? För oss höll det där på i 4 månader ungefär och vi kan än idag inte säga om något av det vi gjorde hjälpte, men en dag blev det bara bättre och bättre... 

Men när jag kände mig sådär hjälplös satt jag varje dag med telefonen och googlade - försökte hitta svar, tips eller bara något som kunde hjälpa. Det var då jag hittade denna boken - någon tipsade om den på ett forum och jag letade frenetiskt på alla boksajter, men den verkade ha slutat tryckas. Till sist fick jag som sagt tag i den begagnad på Bokbörsen och när jag väl fick hem den läste jag på varje liten stund jag fick över. Boken är just uppbyggd på det sättet så att man kan läsa lite i taget. Många tips i boken hade jag läst på andra ställen eller redan provat, men det som gjorde denna boken så bra var intervjuerna med andra par som överlevt koliken. Det var alldeles fantastiskt att läsa om andra som var i samma situation - någon annan som kände just som vi och att det är okej att känna allt det där - ilska, hopplöshet, sorg och besvikelse över att det inte var som man trodde att få barn. Efter att jag läst det där (och återberättat för min man), så kände i alla fall inte vi oss så ensamma och hopplösa längre. Jag fick ny kraft och ork att överleva de där helvetesmånanderna och när det var som värst då tänkte just på att vi inte var ensamma - de andra paren i boken överlevde ju och skaffade till och med fler barn! 

Denna boken är absolut guld värd för föräldrar med kolikbarn eller föräldrar till barn med mycket magknip! Så är du i den situationen, så tveka inte - utan skaffa denna boken!

5 kommentarer:

 1. Hej Anna
  Kul att du uppskattade boken och att den kunde ge lite tröst och ingjuta lite hopp. Det var precis det vi ville när vi skrev boken. Vi vet att boken är svår att få tag i. Den finns på en del bibliotek, men ni som inte hittar den på ett bibliotek i närheten kan kontakta oss direkt. Vi har ett antal böcker kvar i garaget.

  Mejla i så fall till: anderseriknordlund@hotmail.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Roligt att du hittade in på min blogg och läste recensionen av er bok! :) Jaa, den hjälpte oss verkligen igenom koliktiden och gav oss hopp!
   Ahhh, kanonbra att man kan kontakta er om man letar efter boken!

   Radera
 2. Mamma åt f.d kolikbarn10 oktober 2013 kl. 21:15

  Jag tycker det är hemskt att föräldrar idag tydligen inte får information om att det faktiskt finns receptbelagd medicin som hjälper mot kolik enligt beprövad vetenskap och erfarenhet. Faktum är att det funnits i Sverige ända sedan tidigt 1970-tal. Viss vårdpersonal påstår att den numera förbjudits i Sverige, men det stämmer inte alls. Däremot har den blivit licensierad, vilket innebär att apoteken inte får ha den hemma på lager utan måste specialbeställa den om en patient fått recept. Man skulle kunna tro att läkare och sjuksköterskor blivit beordrade att till varje pris hålla tyst om att den här medicinen existerar eftersom så få drabbade familjer verkar få information om den. Trots att det var mer än femtio år sedan det blev vetenskapligt bevisat att spädbarn kan känna smärta lika starkt som större barn och vuxna.

  SvaraRadera
 3. F.d. kolikföräldrar26 november 2013 kl. 11:34

  Vår son hade kolik i drygt fyra månader och vi trodde aldrig att det skulle ta slut. Vi blev helt trasiga både mentalt och kroppsligt av allt skrik. Tyvärr fick vi ingen förståelse alls på BVC. Vi kunde sitta och detaljerat berätta för sköterskan hur ett dygn hemma hos oss såg ut varpå vi fick en fråga liknade;
  -Har ni provat att gå ut och gå med vagnen?
  (Då hade vi förstås sagt att vi provat allt..)!
  Inte heller sjukhuset gav någon bra stöttning. Enligt en läkare som undersökte pojken så var min man elak då han uttryckte sig med hårda ord av utmattning då han desperat bad om nåt som kunde lindra vår sons magsmärtor eller lugna en sliten förälder. Visst, mor och son fick sova över en natt på sjukhuset för avlastning, men nästa dag var det bara att bita ihop och åka hem igen. En sköterska på avdelningen förstod, hon hade själv haft kolikbarn. Med detta sagt verkar det som man inte kan begära av folk som inte varit i kontakt med kolik att de ska förstå, de går inte att förstå utan att uppleva det! Våra föräldrar försökte stötta så gott de kunde men det hade varit skönt med någon form av professionell hjälp från vården.
  Vi vill verkligen rekommendera denna bok till föräldrar och anhöriga med kolik. Vi kom tyvärr aldrig i kontakt med boken då skriken pågick men vi har läst den nu i efterhand för att kunna bearbeta den jobbiga tiden. För tro mig, även om det är över nu så har det satt sina spår. Min man har svårt att se på kort från pojkens första månader och vi har levt med ett ständigt dåligt samvete då vi känt att vi ej räckt till för vårt barn. Ilska och frustration blandat med trötthet och avsaknad av glädje och svårt att känna bandet till barnet som man så innerligt älskar. Genom att ha läst boken vet vi att vi inte är ensamma. Bra fakta och svårt att sluta läsa då man känner igen sig i *allt*!
  Boken är en vän att hålla i handen då ingen annan i samhället räcker ut en hand!

  SvaraRadera
 4. Haha den där boken är ju om mig! Visste inte att det fanns en recension någonstans

  SvaraRadera