torsdag 18 juli 2013

Det här med att samla på böcker...

När det gäller böcker har jag alltid varit en samlare. Jag tycker om att fylla hylla efter hylla med böcker, kunna gå förbi och styrka med fingret över alla bokryggar och titta på alla bra böcker jag har i min ägo. Kanske läsa om några av de bästa med något års mellanrum, men mest bara för att veta att jag har en massa bra böcker och ha koll på vad jag läst. Därför har jag aldrig varit en stor fantast av att låna böcker på biblioteket. Jag älskar däremot att gå in på ett bibliotek och inspireras av alla böcker som finns där, men jag tycker inte om att lämna tillbaka dem efter att jag läst dem.
I början köpte jag bara inbundna böcker och köpte på mig massvis när det var bokrea, men ju mer jag började läsa, ju svårare och framför allt dyrare blev det att äga alla böcker - så gick i stället över till pocketböcker för det mesta - men fortsatte ändå att samla.
På sista tiden har jag provat på det här med e-böcker - lånat via bibliotekets hemsida och köpt och laddad ner några och sedan läst dem i mobilen. Måste säga att det är väldigt praktiskt eftersom man alltid har boken med sig (om man inte råkar har slut på batteri på mobilen förstås) och det är lätt att läsa några sidor när som helst när det passar. Om man är sugen på att läsa en viss bok så har man den hemma på några sekunder istället för att man ska springa ner till bokhandeln eller vänta på ett paket som kommer hem med posten. Men ändå känns det inte riktigt lika dant! För visst om man köper e-böcker så bygger man upp sitt eget lilla bibliotek på mobilen, datorn eller surfplattan ändå, men det är inte samma sak som att ha de hemma i bokhyllan. Jag som älskar allt som har med elektronik i vanliga fall borde tycka utvecklingen med elektroniska böcker är super - men jag älskar också böcker - fysiska böcker i papper! Det är något alldeles speciellt med att öppna en ny bok för första gången... Fler som känner som jag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar