torsdag 29 augusti 2013

Tredje graden - Liselotte Roll

Boktitel: Tredje graden
Författare: Liselotte Roll
Förlag: Alfabeta
Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 317
Utgiven: 2013
Genre: Deckare/Kriminalroman, Svensk skönlitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDONGinza

Handling: I ett kolonistugeområde i Eriksdalslunden hittas Erik Berggren, en alkoholiserad och lätt förståndshandikappad man, brutalt mördad. Mördarens tillvägagångssätt är spektakulärt. Erik hittas fastspänd över köksbordet och har skållats med kokhett vatten över könet. För Magnus Kalo, inspektör vid länskriminalen i Stockholm, börjar jakten på en mördare vars beräknande skoningslöshet inte liknar något han tidigare upplevt. Fler personer blir torterade på samma sätt. Utredningen för Magnus och hans kollegor till en övergiven gård utanför Åkersberga. Men spåren leder även tillbaka i tiden, till ESMAS tortyrcenter i Buenos Aires under militärdiktaturens regim i Argentina på 70-80-talet. Vid sin sida har Magnus Kalo sin fru, terapeuten Linn, som hjälper honom att förstå den ondska som mördaren besitter. Men allteftersom Magnus kommer mördaren på spåren märker han att han försatt sig själv, sin fru och sina två treåriga döttrar i livsfara. Och nu finns ingen väg tillbaka.Tredje graden är en spännande psykologisk kriminalroman. Det är en debut utöver det vanliga, en roman som skildrar hämnd i kärlekens namn.

Mina tankar: Jag är egentligen ingen fantast av deckare och kriminalare längre, då jag för några år sedan förläste mig på den sorters böcker när jag plöjde igenom flera av de svenska deckarförfattarna. Kände efter ett tag att det vara samma sak om och om igen och många gånger var slutet så förutsägbart att jag inte ens orkade läsa klart.

Men då jag nyligen fick ett tips om denna boken, så bestämde jag mig för att det var dags för ännu en deckare. Började läsa och upplevde att första delen av boken kändes seg, nästa lite tråkig och jag fick ingen känsla för karaktärerna - de kändes platta och personlighetslösa. Fortsatte dock att läsa och för varje sida blev den mer spännande och på slutet kunde jag faktiskt inte sluta läsa - ville bara veta hur den skulle sluta! Det är något som känns lite ovanligt med denna boken jämfört med andra i samma genre, kan dock inte riktigt sätta fingret på vad det är...?! Men det oväntade slutet är utan tvivel det bästa med boken. Gillar man denna sortens böcker, så tror jag absolut att detta är en bok man gillar.
2 kommentarer:

 1. Du har inte funderat på att ge deckarförfattare utanför Sverige en chans? Jag läser i stort sett aldrig svenska böcker (med undantag av Kristina Ohlsson)men väl böcker av författare från t.ex. Storbritannien, USA, Italien, Norge, Danmark och Sydafrika.

  Vill du ha tips? Hör av dig! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har läst en del deckarförfattare utanför Sverige också, som faktiskt var bra till och med... :-P Tror mest att jag är trött på själva upplägget i deckare, att det är lite samma sak om och om igen... Men så är det väl med alla genre om man läser för mycket! Men tar tacksamt emot tips, så kanske jag ändrar min uppfattning :-P

   Radera