fredag 13 september 2013

Bokbloggsjerka 13 – 16 september

jerka11Fredag igen och det betyder bokbloggsjerka hos Annika - läs mer på hennes blogg vad det innebär. Idag ställer hon frågan:

Om du skulle skriva en bok skulle den i så fall utspela sig:
 • i en stad?
 • på landet?
 • på en fiktiv plats?
 • på havet?
 • i framtiden?
 • i det förflutna?
 • i nuet?
 • i Sverige eller utomlands?
 • annat?
Ärlig talat har jag inte skrivit något som kan liknas med en början (eller ett slut eller mitten för den delen) till en bok/novell/berättelse på flera år och visst har jag en massa idéer och tankar om vad jag skulle tänkas skriva om, men ingen plan och ingen riktig motivation av att utveckla mina idéer och börja skriva - men om (när!) jag skulle ta tag i de där idéerna, skulle det jag skriver troligtvis utspela sig i stadsmiljö eller vara en helt påhittad värld, det beror på vilken av de där idéerna som jag utvecklar vidare...

När jag var yngre skrev jag dock massor och det kändes som idéerna aldrig tog slut och även om jag inte alltid specificerade platsen i mitt berättande, så hade jag för det mesta välkända platser i min närhet uppmålade i huvudet när jag skrev.  

I yngre tonåren skrev jag en berättelse/novell tillsammans med en kompis där vi la ner mycket tid och arbete just på platsen där allt skulle utspela sig. Vi bestämde oss för att skriva en berättelse om en tonårsförälskelse från två olika perspektiv - min kompis skrev sin berättelsen från killens perspektiv och jag från tjejens, vilket gjorde att historien vävdes samman på olika sätt mest hela tiden. För att få detta att fungera skrev vi givetvis mycket tillsammans eller befann oss i alla fall på samma plats när vi skrev. Men vi gjorde också många förberedelser innan vi började skriva eller precis när vi börjat skriva eftersom vi snart insåg att det vara många detaljer vi behövde vara överens om för att få det hela att gå ihop. Platsen vi valde var Kävlinge, en mindre stad/by som ligger cirka 3 mil norr om Malmö där vi båda bodde/bor. Jag vet knappt om vi ens besökt Kävlinge tidigare eller varför vi just valde den platsen, men så blev det i alla fall. Efter vi bestämt oss satte vi med telefonkatalogen (ja, det var så man gjorde på den tiden) - studerade kartor över byn som vi kopierade upp, skrev en lista på alla butiker som fanns där, skrev ner adresser och ritade ut var några av dem låg. Alla våra olika karaktärer i berättelsen placerade vi ut på kartan, så vi båda visste var de bodde. Vi gjorde skolschema, hittade på namn på lärare, ritade upp stallet där de hade sina hästar och gjorde långa listor med de olika karaktärernas drag, familjeförhållande, intresse o.s.v. Allt för att historierna skulle fungera ihop och även var för sig och att platsen skulle kännas trovärdig. Hela processen var fantastiskt rolig - alla förberedelserna och alla de timmar vi satt och skrev och skrev. Men blev platsen speciellt trovärdig? Säkert inte ett dugg - några gatunamn och butiksnamn stämmer, men annars var allt bara påhittat trots våra förberedelser. Så kanske hade det varit lättare att hitta på en plats helt och hållet istället, utan begränsningar? Ja, alldeles säkert, men roligt hade vi! För ett par år sedan när jag hade vägarna förbi Kävlinge, då åkte jag till några av de adresserna där vi placerat ut olika saker och precis som jag misstänkte så var absolut ingenting som vi föreställt oss... :-D

22 kommentarer:

 1. Otroligt spännande projekt! Låter faktiskt vansinnigt kul. Har ni kvar novellen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ett riktigt roligt projekt - hade varit kul att göra något liknade igen!
   Absolut, kommer aldrig göra mig av med varken den eller alla förberedelser - den betyder alldeles för mycket för det!

   Radera
 2. Deet låter som ett väldigt roligt sätt att skriva!

  SvaraRadera
 3. Åh vad spännande det lät. Jag skulle älska förberedelserna av den sorten :-D

  SvaraRadera
 4. När jag läser om ert projekt blir jag grymt sugen att börja skriva på riktigt!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag skrev om det blev jag själv väldigt sugen på att sätta mig ner och skriva :)

   Radera
 5. Vilken rolig grej! Så hade jag gärna jobbat. Hur kom ni på att göra på det sättet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I samma veva gick det någon tv-serie på SVT, där de visade samma serie från två vinklar som sändes på SVT1 och SVT2 samtidigt. Minns bara att jag såg några minuter, men tyckte det var en kul idé!

   Radera
 6. Väldigt intressant och kul sätt att jobba på!

  SvaraRadera
 7. Ja så kan man också göra, idag har vi tillgång till kartor via internet istället.
  Lite skillnad.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, mycket lättare att få tillgång till all den informationen numera!

   Radera
 8. Det låter som om ni hade jätteroligt! Just att tänka ut alla detaljer och skapa sin egen "hittepåvärld" är ju superkul! Roligt att ni har kvar texterna också!

  SvaraRadera
 9. Vad ambitiöst och roligt gjort! Imponerande för att vara i yngre tonåren tycker jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ganska imponerande när jag tänker efter. Men att skriva om det var ett superbra sätt att få utlopp för alla de där tonårshormonerna!

   Radera
 10. Ambitiöst! Tycker det var en riktigt rolig idé att göra tillsammans när man är två skrivsugna personer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är kul att skriva ihop med någon som delar som passion för att skriva!

   Radera
 11. Oj, vad roligt det lät med alla förberedelser :)

  SvaraRadera
 12. Åh vilket spännande projekt ni höll på med :)

  SvaraRadera
 13. Spännande det lät. Du, vad heter teckensnittet du använder till dina rubriker på dina inlägg? Så himla snyggt!!
  Tack för titten hos mig!
  Kram Cissi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det heter "Covered by your grace" här på Blogger.

   Radera
 14. vilket jobb ni gjorde, det låter riktigt roligt!

  SvaraRadera
 15. Så roligt det låter, kul att skriva tillsammans med någon! Jag skulle nog få skriva om min egen hemtrakt för jag har inte alls tillräckligt med fantasi för att hitta på något eget. Men den bristen på fantasi gör ju att det inte blir någon bok heller...

  SvaraRadera