tisdag 10 september 2013

Vittne till mord - Nora Roberts

Boktitel: Vittne till mord
Originaltitel: The Witness
Författare: Nora Roberts
Översättning: Tove Janson Borglund
Förlag: Albert Bonniers förlag
Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 429
Utgiven: 2013
Genre: Deckare/Kriminalroman, Thriller, Utländsk skönlitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON, Ginza

Handling: Elizabeth är snart sjutton år och dotter till en mycket framgångsrik men också kontrollerande mor. En natt smiter hon iväg med en kompis till en nattklubb och låter en främmande mans förföriska ryska accent lura henne till ett lyxigt hus på Lake Shore Drive i Chicago. Det som sedan händer förändrar hennes liv för alltid.
Femton år senare, bor en kvinna som kallar sig Abigail Lowery i utkanten av en liten stad i Arkansas. Hon är en frilansande programmerare som designar sofistikerade säkerhetssystem. För att skydda sig själv har hon en våldsam hund och ett urval avancerade skjutvapen. Hennes logiska sinne, hennes hemlighetsfulla natur, och hennes oromantiska synpunkter lämna polischefen Gleason fascinerad, men också frustrerad. Han misstänker att Abigail behöver skydd från något, och att hennes utarbetade försvar döljer en historia som måste avslöjas. Men han vet inte hur farligt det är att avslöja Abigails hemlighet... 

Mina tankar: Som alltid när jag läst många olika författare och slängt mig mellan olika bokgenre under en period, lutar jag mig tillbaka och läser en bok av min "pausförfattare" Nora Roberts. För ibland är det faktiskt väldigt skönt att veta att boken man ska läsa är precis vad man förväntar sig - den kommer inte kräva så mycket av mig som läsare, men den är ändå tillräckligt bra och intressant för att jag ska vilja läsa den. Och efter den där lilla "pausen" är jag redo igen att slänga sig vidare i böckernas värld.

Då jag satte igång att läsa den här boken reagerade jag till en början att den inte riktigt kändes som en klassisk Nora Roberts bok (jag har läst mååånga av hennes tidigare böcker genom åren)Dels då man under ett längre avsnitt i början av boken får själva bakgrunden till resten av historien som annars brukar vara mer invävd och bara levereras till läsaren i små portioner. Men också för att man istället för att få följa den där sedvanliga kvinnliga karaktären som finns med i de flesta av Roberts böcker (det vill säga en självständig, tuff kvinna i trettioårs åldern med ordentligt med skinn på näsan, som är snygg och vältränad och är ofta lite rädd för relationer), så får man följa den sextonåriga Elizabeth som är osäker, rädd, är hårt kontrollerad av sin mamma och saknar nästan helt egen personlighet.

Men efter det där första avsnittet kände jag väl igen mig igen - den klassiska kvinnliga karaktären finns med och även den manlige, han som alltid är rena drömmen - snygg, charmig, snäll, omtänksam och ställer upp i alla lägen. Kärlekshistorien är som vanligt sådär bekvämt förutsägbar, men boken är trots det fängslande och välskriven. Perfekt "pausbok" med andra ord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar