fredag 20 september 2013

Bokbloggsjerka 20 – 23 september

jerka11Dags för ännu en bokbloggsjerka hos Annika. Denna veckan är frågan:

Läser du helst standalones eller bokserier?

Har inte riktigt funderat över det, men när jag tittar bland mina böcker inser jag snabbt att det är bokserierna som vinner kampen i min bokhylla!

 För det är väldigt skönt att när man hittar en riktigt bra bok, där man tycker om miljöerna, har förälskat sig i karaktärerna och blivit förtjust i författarens stil att skriva på, att det då finns fler böcker i samma serie som gör att historien inte tar slut så snabbt. Om då inte författaren bestämt sig för att "aldrig" sluta skriva och böckerna bara fortsätter att komma ut, år efter år - då tröttnar jag på vägen. Trilogier på precis perfekta tycker jag!

Men nackdelen med bokserier är att det är väldigt frustrerande när alla delar i serien inte är släppta och man måste vänta i månader eller kanske år på att de ska släppas. Förut hade jag en regel att jag inte skulle börja läsa serier förrän alla delarna fanns ute, men bryter den regeln gång på gång... Ska jag vara ärlig minns jag knappt om jag följt den en endast gång (är lite för otålig om jag hittar en bok jag vill läsa), men det var en bra tanke i alla fall, haha!

Men det ska inte förglömmas att det finns många bra stadalones också och ibland är det precis tillräckligt med en bok och att en hel serie av samma sak bara hade varit att dra ut på det!


27 kommentarer:

 1. Ja det finns ju både bra serier och bra standalones, så man kan få lite blandning på det :)

  SvaraRadera
 2. Upptäckte också att serier vann kampen i min hylla:).

  SvaraRadera
 3. Det finns så många serier i min bokhylla att det nästan är rent löjligt. Någon gång ska jag göra en sammanställning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sån lista kunde bli låååång...!

   Radera
 4. Jag har nog rätt många i min hylla också, övervägande serier faktiskt.
  Vilken serie som är bäst kanske vore nästa veckas jerkafråga, då skulle det nog hettas till.
  För vi har nog olika favoriter.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojoj, ja det kunde bli en rejäl diskussion ;-)

   Radera
 5. Serierna dominerar även i min bokhylla. Men det värsta är ju, som du skriver, att ständigt behöva gå och vänta på alla dessa fortsättningar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa, det är hemskt... vill ju allt på en gång!

   Radera
 6. När man gillar en bok vill man gärna ha den som serie, men finns vissa böcker som inte alls skulle passa som serie utan är suveräna som standalones. Lagom är bäst kanske :)

  SvaraRadera
 7. Jag håller med om att trilogier brukar kännas lagom!

  SvaraRadera
 8. Håller på att vänta in att alla delarna i Diamantsvärdet och träsvärdet (eller om det var tvärtom) kommer ut i pocketformat. Har köpt de första 5-6 styckena. Nu håller jag ju bara tummarna för att den är bra... :S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste lite om dem och nu blev jag sugen på en ny serie :-P

   Radera
 9. Jag har inte kollat men jag skulle gissa att serier, eller delar av serier i alla fall dominerar!

  SvaraRadera
 10. Trilogier är lagom, det tycker jag också. Frågan är om det kan kallas serier? Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jao, jag tycker nog flera böcker som bygger på samma sak kan kallas en serie oavsett hur många böcker den innehåller...

   Radera
 11. Hu för att behöva vänta på nästa bok i en serie... ;)

  SvaraRadera
 12. Håller verkligen med dig! Tycker också om trilogier, de är sådär lagom långa :) Håller med om att det är frustrerande att behöva vänta på att böcker ska komma ut!

  SvaraRadera
 13. Det här med att vänta på nästa del i en serie är verkligen frustrerande ;)

  SvaraRadera
 14. Problemet mer bokserier tycker jag också är att det ofta går så lång tid mellan de olika delarna. Om jag då har fyra-fem påbörjade bokserier så blir jag lite förvirrad när nästa bok kommer. Vilka var nu personerna i just denna serier egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lätt att bli förvirrad och glömma bort vilken serie som var vilken!

   Radera
 15. Jag har nog faktiskt inte flest serier i min bokhylla... Nej, det är nog standalones som vinner den tävlingen. Men jag gillar en bra serie också, speciellt när det gäller deckare!

  SvaraRadera
 16. Jag är helt inne på din linje. Triologier är perfekt. Fortfarande trevligt att umgås men inte så långt att karaktärerna förlorar i trovärdighet.

  SvaraRadera
 17. Jag gillar serier, gärna långa, företrädesvis deckare, men kan tänka mig att blanda upp med standalones...

  SvaraRadera