onsdag 18 september 2013

Smuts, Dödergök och Alfahannen - Katarina Wennstam


Boktitel: Smuts
Författare: Katarina Wennstam
Förlag: Albert Bonnier förlag
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 409
Utgiven: 2007
Genre: Deckare/Krimanlroman, Spänning, Svensk skönlitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Jonas karriär har tagit ordentlig fart och han har fått ett erbjudande från TV att kommentera en traffickingrättegång som dominerar Sveriges nyhetsbevakning. Vad ingen vet är att han spelar ett mycket högt spel i medias strålkastarljus. Hustrun Rebecca hanterar sin chefsposition på TV perfekt och borde kunna luta sig tillbaka då barnen mår bra och alla berömmer henne för deras vackra hus. Men det finns en krypande känsla av att allt inte står rätt till och Rebecca undrar ofta vad Jonas gör alla kvällar han jobbar över. Men hon är en kvinna som har gjort förnekelsen till en konst och som ständigt putsar på familjens fasad - utåt sett en lyckad yrkeskvinna, mor och maka, men inombords växer tvivlen kring livet och äktenskapet.
    Samtidigt utvecklas deras 14-åriga dotter Emma snabbt och hennes begynnande sexualitet pockar på. Emma lockas och skräms av sina egna fantasier och omvärldens reaktioner. Skammen bränner - men vem är det egentligen som är skamlig?Boktitel: Dödergök
Författare: Katarina Wennstam
Förlag: Bonnier pocket
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 540
Utgiven: 2009
Genre: Deckare/Kriminalroman, Spänning, Svensk skönlitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling:I ett stillsamt radhusområde strax söder om Stockholm finner Maria Allende drömhuset för sin lilla familj. Tobias och Maria har länge letat efter hus med trädgård för tvååriga Alma att leka i, och det perfekta huset till överkomligt pris har inte varit lätt att hitta.
    Men den sköra tillvaron i den nya bostaden sätts i gungning när den fasansfulla sanningen om husets tidigare ägare blir känd. Maria Allende börjar gräva i historien, men är inte beredd på den verklighet som döljer sig bakom fasaderna.
    Samtidigt ställs åklagare Madeleine Edwards inför nya utmaningar, både i domstolen och hemma. Tonårsdottern Alexandra saknar sin hårt arbetande mamma, men ett märkligt dödsfall med kopplingar till hedersvåld kräver Madeleine Edwards fulla uppmärksamhet.
Boktitel: Alfahannen
Författare: Katarina Wennstam
Förlag: Bonnier pocket
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 366
Utgiven: 2010
Genre: Deckare/Kriminalroman, Spänning, Svensk skönlitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Jack Rappe tar kvinnor som en karl ska. Att de inte alltid är med på noterna hör ju bara till spelet, eller hur? Filmen älskar sina bad boys, och Jack Rappe är den verklige alfahannen bland de manliga skådespelarna. Därför blir det också en sensation av stora mått när Rappe hittas på bryggan med ett livshotande sår i magen. Jack Rappes våldsamhet verkar till slut ha hunnit ikapp honom själv. I sista delen av Katarina Wennstams trilogi om mäns våld mot kvinnor får läsaren återknyta kontakten med huvudpersonerna från succéromanerna Smuts och Dödergök: åklagaren Madeleine Edwards och advokaten Jonas Wahl, som lämnade Sverige efter att ha avlöjats som sexköpare. Nu befinner han sig än en gång i händelsernas centrum. Men den här gången är det hans dotter som spelar huvudrollen.

Mina tankar:  Dessa tre böcker läste jag vid helt olika tillfället och det tog mig faktiskt ett tag innan jag ens insåg att de hörde ihop. I alla tre böckerna får man följa åklagaren Madeleine och advokaten Jonas, men annars är historierna helt skilda från varandra. Katarina Wennstam skriver om viktiga och aktuella ämnen med fokus på mäns våld mot kvinnor på olika sätt. De leder till mycket eftertanke och det är lätt att glömma bort sig att det är skönlitterära böcker och inte dokumentära romaner, för kvinnor far ju illa på dessa eller liknade sett dagligen i Sverige och resten av världen...

När jag väl börjat läsa var det svårt att lägga böckerna ifrån sig trots att jag hade en klump i magen och blev upprörd och arg mest hela tiden. Samtidigt kunde jag emellanåt reta mig lite på att historierna framställs lite enkelspårigt som nästintill förmedlar känslan av att alla män vore svin...?! Men trots det tycker jag att alla dessa tre böckerna är riktigt spännande, välskrivna och läsvärda böcker, som är viktiga på så många sätt! 

6 kommentarer:

 1. Dessa böcker har stått på min läslista väldigt länge. Det har hittills inte blivit av att jag läst dem, trots att jag varit sugen, men nu får jag banne mig snart ta mig i kragen...

  SvaraRadera
 2. De två första har jag läst, men har Alfahannen kvar. Generellt gillar jag dem, men de är så onyanserade att mest blir arg för det och inte för att kvinnor far illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reta mig också på det, men tycker ändå att det bra med böckerna väger upp! I alla fall känns det så nu när jag har lite distans till dem...

   Radera
 3. Du MÅSTE läsa Flickan och Skulden av samma författare! Det är mer en uppmaning än ett råd ;)

  SvaraRadera