söndag 22 september 2013

Den nya människan - Boel Bermann

Boktitel: Den nya människan
Författare: Boel Bermann
Förlag: Kalla kulor förlag
Bandtyp: Danskt band, E-bok
Antal sidor: 205
Utgiven: 2013
Genre: DystopiScience fictionSvensk skönlitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON, Ginza

Handling: Vad händer när barnen som föds inte är vanliga barn?

"Jag har dödat ett barn.
Det är vad de säger till mig här på polisstationen, i förhörsrummet.
Inombords skriker jag.
                                                   - Det var inget barn jag dödade. Det var något helt annat. Kan ni inte se det?"


Året är 2014 och inga barn föds längre. Världen är i chock, lamslagen över vad som sker. Efter några år börjar kvinnorna plötsligt bli gravida igen, men de nya barnen är inte som barn brukade vara. De leker inte, de iakttar i stilla tysthet. 
Mot sin vilja blir Rakel involverad när hon råkar döda ett barn. Hon är en av de första som inser att den nya människan är ett hot mot mänsklighetens hela existens. 
Fler och fler nya barn föds och de har en snabbare utvecklingstakt än vanliga människor. En brutal incident på Rakels arbetsplats ställer hennes tillvaro på ända. Rakel flyr, bort från ångest och sviken kärlek. Men i jakten på tröst i tillfälliga förbindelser och berusning händer det som verkligen inte får hända ...

Mina tankar: För några veckor sedan läste jag om Den nya människan på en annan bokblogg och blev genast eld och lågor, precis den sortens bok som jag skulle älska! Efter en förfrågan till Kalla Kulor förlag fick jag möjlighet att läsa den och satte nästan genast igång! 

Nu när jag har läst känner jag mig väldigt kluven - jag älskar verkligen idén och storyn, precis den sorters handling som gör att jag sitter klistrad och jag gillar att berättelsen blandas med små nyhetsartiklar och forskningsrapporter som gör att man får historien från flera håll. Men jag kunde inte skaka av mig känsla av att något fattas och jag satt enda fram till sista sidan och väntade på någonting, något som aldrig kom...! Det är svårt att sätta ord på det, men boken känns "snålt" skriven, som författaren har sparat in på hela känslan i boken, person- och miljöbeskrivningarna är nästan obefintliga, händelserna i boken känns som de snabbspolas fram och hinner inte riktigt bli spännande. Lite som att man läser en sammanfattning av något slag, som bara skrapar lite på ytan. Boken hade enkelt kunna vara dubbelt så många sidor, eller kanske ännu mer! Jag tyckte om den men kan inte släppa känslan av att vilja ha mer både av historien jag redan läst och en fortsättning...
6 kommentarer:

 1. Det som du saknade var precis det som fick mig att älska boken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja läste din recension och insåg hur olika våra tankar om boken är. Men det är just det som är så roligt, hur olika man upplever olika böcker :)

   Radera
 2. Den här verkar verkligen populär just nu. Jag är i valet och kvalet om jag ska läsa den eller ej...

  SvaraRadera
 3. Jag har läst så många recensioner kring denna nu att jag också måste ge den en chans! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, den är väldigt intressant trots att jag tyckte den saknade något...

   Radera