måndag 2 september 2013

Presidentens hustru - Curtis Sittenfeld

Boktitel: Presidentens hustru
Originaltitel: American wife
Författare: Curtis Sittenfeld
Översättning: Gudrun Samuelsson
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Antal sidor: 569
Utgiven: 2010
Genre: Utländsk skönlitteratur, Samtidslitteratur
Finns att köpa på: AdlibrisBokusCDON

Handling: Alice är en försynt och väluppfostrad flicka från en småstad i Wisconsin. En tragisk olyckshändelse när hon är sjutton år skakar hennes idylliska värld och kommer att för alltid prägla hennes livsinställning. När hon tio år senare möter den sorglöse, charmige och festglade Charlie Blackwell faller hon till sin egen stora förvåning för honom. Charlie är den förmögne sonen i en stor och välkänd republikansk släkt, själv är Alice en engagerad skolbibliotekarie och en övertygad demokrat, nöjd med sitt stillsamma liv. De gifter sig och hon försöker att vänja sig vid den Blackwellska klanens ambitioner och självtillräcklighet, men känner sig främmande för de märkliga traditioner som utspelas på deras exklusiva sommarresidens och country club. När Charlie så småningom blir president hamnar Alice i en situation hon aldrig ens drömt om, i en ställning med makt och inflytande, privilegier och skyldigheter. Och när Charlies kontroversiella andra omgång i Vita huset tar sin början tvingas Alice till sist ta itu med motsättningarna i sin tillvaro. Hur kan hon älska sin man trots att hon i grunden ogillar det han står för? Vad ska hon göra när hennes privata jag nu hamnat i direkt konflikt med rollen som Amerikas första dam?

Mina tankar: Jag blev väldigt nyfiken på denna bok, då jag tyckte det skulle vara intressant att få en inblick bakom kulisserna i Vita huset och lite om hur det egentligen är att vara presidentfru och vägen dit. Visste ju att detta är en fabricerad historia, men samtidigt bygger den delvis på Laura Bushs liv. Det är just vetskapen om detta som gör boken så himla intressant, men det gör också att man funderar över varje liten händelse i boken - är detta sant eller är det påhittat? Just där känner jag mig väldigt kluven - jag gillar historien trots att den stundtals är lite långsam, men jag vill samtidigt veta hur det egentligen var - hände detta eller inte? Jag tycker om att ta reda på fakta, men här svävar man i ovisshet genom hela boken. Kanske hade jag hellre läst en självbiografi av Laura Bush? Men samtidigt hade den kanske inte varit i närheten så bra och intressant som denna? Och kanske är det just den där ovissheten som gör att man fortsätter läsa? Hmm, inte så lätt det där! Men boken är absolut intressant och läsvärd! Men vill man absolut veta fakta och tror detta är en biografi så har man hitta fel bok. Är man däremot nyfiken på denna världen och kan tänka sig att inte riktigt veta, då har ni absolut hitta rätt!2 kommentarer:

  1. Jag gillade Prep av samma författare också. För mig spelade det inte så stor roll vad som var sant eller ej. Jag gillade berättelsen skarpt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ahh, den ska jag ta mig en titt på! Har inte läst något annat av Curtis Sittenfeld tidigare!

      Radera